2Bconnected_logo

Hoe word je een makelaar?

Stroming op de huizenmarkt

Van tijd tot tijd willen mensen verandering in hun leven. Een mens wil niet vastgeroest zitten in bepaalde patronen.

De huizenmarkt is continu in beweging. Soms is er veel vraag, soms wat minder. Er is echter altijd wel een stroom van koop en verkoop van huizen, van onroerend goed. En op dat moment komt de makelaar in beeld.

Wat is een makelaar?

Het vak makelaar is een vak van bemiddeling. Als makelaar bemiddel je tussen de koper en de verkoper van onroerend goed. Vastgoed is jouw domein! Voor je klant – hetzij koper of verkoper – wil jij er zijn. Kernactiviteiten van het werk zijn zoeken, taxeren en natuurlijk het kopen of verkopen zelf.

De makelaar zoekt

De makelaar zoekt bijvoorbeeld een passende woning voor iemand, die een nieuwe woning nodig. Wat de reden voor de verhuizing ook is, de makelaar heeft overzicht. Hij kent de huizenmarkt in zijn of haar regio.

Om de juiste match tot stand te kunnen brengen, neem je jouw klanten mee naar een mogelijke nieuwe woning. Je leidt hen rond in het huis en kunt – mocht het niet direct tot een koop komen – hierna je zoektocht verfijnen. Je kent immers de reacties van de klant ter plekke en weet zodoende beter wat voor hem of haar belangrijk is.

De makelaar taxeert

De Belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen en hypotheekverstrekkers willen weten wat een pand waard is. Dat spreekt voor zich. Omdat je als makelaar de huizenmarkt in de regio kent, kun je de waarde van de woningen – en bedrijfspanden – inschatten. Daar waar taxatierapporten nodig zijn, kom je met je vak als makelaar aan je trekken.

De makelaar bemiddelt bij koop en verkoop

De makelaar brengt koper en verkoper bij elkaar. Als je weet wat je klant wilt en je kunt inschatten wat de andere partij wil, kun je een match tot stand brengen. Een geslaagde deal is een transactie, waarbij koper èn verkoper tevreden zijn. In het vak van makelaar bouw je aan het geluk van je medemens.

Competenties van de makelaar

Je hebt een aantal competenties nodig om als makelaar te kunnen functioneren. Deze komen niet zomaar uit de lucht vallen. Je hebt te maken met mensen, die ieder hun eigen belevingswereld hebben. Je moet met ieder van hen om kunnen gaan. Niet alleen om hen iets te vertellen. Nee, juist als je hen leert kennen kun je de juiste match creëren.

Contacten en contracten hebben niet alleen een persoonlijk karakter. Ook de juridische waarde is niet weg te cijferen. Documenten mogen niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn. Mede daarom zijn nauwkeurigheid en schrijfvaardigheid van belang.

Competenties op een rijtje

Enkele competenties voor de makelaar zijn:

  • adviseren
  • commercieel inzicht
  • contact leggen
  • enthousiasmeren
  • inlevingsvermogen
  • luistervaardigheid
  • nauwkeurigheid
  • onderhandelen
  • schrijfvaardigheid
  • spreekvaardigheid
  • verkopen.

De opleiding tot makelaar

Een passende opleiding tot makelaar is de hbo opleiding Vastgoed en Makelaardij. Het is een 4-jarige financieel-economische studie, gericht op de vastgoedwereld. Je leert de financiële, fiscale en juridische kanten van het vak kennen.

In de eerste twee (theoretische) jaren kom je in aanraking met bedrijfsprocessen, financieel en strategisch management. In het tweede jaar komen zaken als locatie ontwikkeling, marktonderzoek en taxatieleer aan bod. De praktijk leer je in het derde jaar kennen tijdens je stage. Financiering en vastgoedbeheer staan in het vierde jaar centraal.

Vergelijkbare opleidingen zijn Bedrijfskunde MER en Facility management.

Neem contact op!

Wij helpen je graag om je te ontwikkelen in het vak van makelaar. Tips voor stageplaatsen of een baan, maar ook werving en selectie van nieuw personeel voor je kantoor2B Connected staat voor je klaar!

Neem gerust een kijkje op onze vacaturepagina!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn