2Bconnected_logo

Aantal jonge huizenkopers met aflossingsvrije hypotheek groeit 28%

Het aantal jonge huizenkopers dat kiest voor een aflossingsvrije hypotheek, steeg in 2021 met 28%. Dat zegt De Hypotheker op basis van eigen cijfers. Voor het oversluiten of verhogen van de hypotheek is de keus voor aflossingsvrij onder de huizenbezitters tot 35 jaar zelfs met 115% toegenomen.

De aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit door de lage hypotheekrente en de nog steeds stijgende huizenprijzen, zegt De Hypotheker. Zowel voor de aankoop van een woning, als voor de verhoging van de bestaande hypotheek, kiezen kopers daarom weer vaker voor aflossingsvrij. Hiermee kunnen ze hun maandlasten flink verlagen.

Maandlasten verlagen

Jonge huizenkopers willen hun maandlasten graag verlagen. Ze nemen daarbij voor lief dat ze voor het aflossingsvrije deel niet kunnen profiteren van hypotheekrenteaftrek. Door de lage rente pakt dit voordeel namelijk lager uit dan in het verleden, legt commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker uit.

De lagere maandlasten wegen op tegen het fiscale voordeel. “Zo kunnen zij netto al ruim €125 per maand besparen bij een hypotheek van €350.000 met een aflossingsvrij deel van 20% en meer dan €300 bij een aflossingsvrij deel van 50%”, aldus Luiten.

Aflossingsvrij oversluiten

Jongeren kiezen dus vaker voor (deels) aflossingsvrij bij de aankoop van een woning. Daarnaast is er een grote groei van 115% onder jonge huizenkopers voor aflossingsvrij om de hypotheek over te sluiten. Dat komt vooral voort uit de wens om de bestaande woning om te verbouwen of te verduurzamen. Door de hoge huizenprijzen investeren veel woningbezitters liever in hun huis dan dat ze overgaan tot aankoop van een nieuwe woning, aldus De Hypotheker.

Ook kopers in de leeftijdscategorie van 35-45 jaar maakten vorig jaar vaker de keus voor aflossingsvrij als het gaat om oversluiten. Daar was een toename te zien van 26%. Bij de aankoop van een woning kiest deze groep juist minder vaak voor niet aflossen (-23%). De Hypotheker zegt dat dit komt doordat het aantal hypotheekaanvragen door de verhitte woningmarkt is afgenomen.

Ontmoedigingsbeleid aflossingsvrije hypotheek

Rond de aflossingsvrije hypotheek is er al jaren een ontmoedigingsbeleid. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om volledig aflossingsvrij een hypotheek af te sluiten. Dat kan nog voor maximaal 50% van de woningwaarde. De rente kan niet meer worden afgetrokken.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde een jaar geleden nog dat ongeveer 78.000 huishoudens in de problemen raken als hun hypotheek afloopt.

Ongeveer de helft van de huidige Nederlandse hypotheken is aflossingsvrij. Veel van deze hypotheken lopen rond 2035 af. Een deel van deze huishoudens moet mogelijk gedwongen verhuizen als de hypotheek afloopt en ze de lasten niet meer kunnen opbrengen, aldus de AFM.

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn