2Bconnected_logo

De toekomst van financieel advies

Het is al lang geleden, maar er was een tijd dat internet nog niet bestond. Toen waren er nog geen vergelijkingssites voor de goedkoopste hypotheek, beste spaarrente of de meest uitgebreide verzekering. De consument wist in die tijd niet beter. Daardoor hadden banken en tussenpersonen een monopolie positie op het gebied van financiële advisering.

De ontwikkelingen gaan zo snel, dat het beeld van volledig geautomatiseerd bediend worden als consument niet meer zo heel ver weg is. De uitdaging voor bedrijven is om het met hun zakelijke aanbod de snelheid bij te houden van alle technologische mogelijkheden waaraan we als individuen gewend zijn geraakt.

Digitalisering financieel advies

Binnen financieel advies zijn er ook ontwikkelingen gaande. Er worden veel discussies gevoerd over de digitalisering hiervan. Processen van financieel adviseurs kunnen bijvoorbeeld efficiënter worden gemaakt, waardoor meer klanten geholpen kunnen worden en de advieskosten naar beneden kunnen. Dat lijkt op een situatie waarin de consument uiteindelijk de grote winnaar is, zou je denken. Maar is dat ook zo?

De efficiëntie van financieel adviseurs hangt echter af van veel meer ‘moeten’ doen dan het adviseren zelf, waardoor de klant uiteindelijk hoge advieskosten betaalt. De administratieve taken van financieel adviseurs nemen veel tijd in beslag en ga

an ten koste van persoonlijke aandacht. Daartegenover krijgt de klant steeds hogere verwachtingen als het gaat om inhoudelijke antwoorden en responstijden op vragen van de klant, omdat de klant zichzelf al uitgebreid online heeft georiënteerd. De klant wil overal en ongeacht het tijdstip geholpen kunnen worden tegen transparante prijzen.

Financieel advies verplaatst naar internet

Er bestaan op dit moment al verschillende mobiele applicaties die klanten op een eenvoudige manier moeten wijzen naar een passende verzekering of geldbelegging. Met behulp van korte vragenlijsten worden de wensen en behoeften van de gebruiker snel in kaart gebracht. De app komt daarna automatisch met verschillende opties en a

anbevelingen. Financieel advies via mobiele apps zal voor jongeren en nieuwe generaties vermoedelijk de eerste stap zijn op de markt. Hetzelfde denkt ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De mobiele applicaties zullen echter persoonlijke financieel adviseurs niet volledig kunnen vervangen.

Persoonlijk online contact

Voor mensen boven de 55 jaar blijft persoonlijk contact met een financieel adviseur nog altijd erg belangrijk. Dit contact hoeft niet per se meer bij de consument thuis, een bank of een kantoor plaats te vinden, maar kan ook telefonisch of online via een chat- of een videogesprek. Waarschijnlijk zal het advies in de toekomst toenemend plaatsvinden via de social media kanalen.

Voor de gevestigde financieel adviseurs is het daarom belangrijk om zich niet alleen voor te breiden op de digitalisering, maar hierin ook het voortouw te nemen, door het traditionele advies te combineren met de mogelijkheden van het internet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn