2Bconnected_logo

Demontabele appartementen winnen duurzaamheidsprijs

Bouwbedrijf Janssen de Jong Bouw heeft een Circular Award gewonnen met het woningbouwsysteem ModuFair. Met dit systeem kunnen appartementencomplexen aan het einde van hun levensduur gedemonteerd worden, waarna de losse onderdelen een tweede of derde leven krijgen in een ander gebouw.

De Circular Award, in de categorie Business Large, werd uitgereikt door staatssecretaris Vivian Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Met het losmaakbare woningbouwconcept wil Janssen de Jong Bouw snel, betaalbaar en circulair appartementengebouwen realiseren. Er worden zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt. Ook zijn de bouwkosten en planning volgens het bedrijf volledig onder controle.

Nul opleverpunten

“De bewoner is verzekerd van nul opleverpunten, geen meerwerk en krijgt negentig dagen na start bouw de sleutel in handen. Opdrachtgevers zien met de ModuFair Calculator direct wat de aanneemsom van een project is. Ook voor de koper of huurder is het proces gedigitaliseerd. Ze geven hun keuzes aan in de ModuFair Woningconfigurator, de bewonerskeuzes worden realtime verwerkt in BIM-modellen en zichtbaar in de totaalprijs”, aldus de website van Janssen de Jong Bouw.

Niet duurder

Juryvoorzitter Ilse de Vos-van Eekeren (winnaar Circular Awards Business 2021): “ModuFair is een circulaire kijk op de bouw van appartementen. Er worden zo goed als geen virgin materialen gebruikt, enkel secundair en biobased. Daarnaast waarderen we de business case, omdat ModuFair ondanks het circulaire karakter niet duurder is dan traditionele gebouwen. Al is het project pas één keer gerealiseerd, de belofte is groot.”

Het eerste circulaire appartementencomplex gaat Janssen de Jong bouwen voor woningbouwcorporatie DeltaWonen in Zwolle. “Bij Janssen de Jong Bouw hebben we een duidelijke circulariteitsambitie die vastgelegd is in ons strategisch plan. Maar uiteindelijk kunnen we pas écht impact maken als er marktpartijen zijn die samen met ons circulariteit concreet maken”, aldus Louis Camps, algemeen directeur Cluster Wonen van de Janssen de Jong Groep.

Week van de Circulaire Economie

De uitreiking van de Circular Awards – nu voor de vijfde keer – is een initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het ministerie van IenW. Doel is aandacht te geven aan de meest impactvolle projecten en organisaties die laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Die was tevens de start van de Week van de Circulaire Economie, die nog duurt tot en met zaterdag 12 februari.

Het Versnellingshuis is niet de enige partij die duurzaam wonen onder de aandacht wil brengen. Zo gaat de Nationale Duurzame Huizen Route elke twee jaar op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn