2Bconnected_logo

Floqz wint Challenge Doorstroming met koppelen van ‘scheefwoners’

‘Scheefwoners’ die in dezelfde wijk wonen aan elkaar koppelen om de woningmarkt vlot te trekken. Met dit idee heeft platform Floqz de wedstrijd Challenge Doorstroming van de provincie Utrecht gewonnen.

De provincie schreef een wedstrijd uit, om partijen met ideeën te laten komen die ouderen stimuleren te verhuizen naar een geschikte woning. Het doel is betere doorstroming op de koopwoningmarkt. Bij de wedstrijd kwamen 25 inzendingen binnen.

Volgens winnaar Floqz is de huidige woningnood vooral een mismatch tussen vraag en aanbod, dat met onder andere lokale woningruil is op te lossen.

Oplossing voor scheefwonen

Het platform richt zich hiervoor vooral op scheefwoners. Dat kunnen ouderen zijn die alleen of samen in een gezinswoning wonen, of mensen die al een tijdje te veel verdienen voor hun sociale huurwoning. Ook na een scheiding kan scheefwonen ontstaan. Landelijk ligt het aantal scheefwoners op 13,8%. Door de verhuiswensen van deze mensen aan elkaar te koppelen met woningruil, kan de woningmarkt weer in beweging komen, aldus Floqz.

Floqz benadert daarom gemeenten om WoonEvents te houden. Daar zijn naast particulieren ook vaak partijen aanwezig zoals makelaars, vertegenwoordigers van woningcorporaties en gemeenten en projectontwikkelaars. Volgens Floqz is er ook nog veel winst te behalen door leegstaande kantoorpanden, schoolgebouwen en zorggebouwen een woonbestemming te geven.

Pragmatisch en innovatief

De start-up won met het plan, dat de naam ‘de Doorstroomtrein’ kreeg, de Challenge Doorstroming. De provincie noemt het idee ‘idealistisch, pragmatisch en zeer innovatief’. Op lokaal niveau woningzoekenden bij elkaar brengen vereenvoudigt het zoekproces en drukt de transactieprijzen. Bovendien zorgt het ervoor dat ouderen in hun eigen buurt kunnen blijven wonen.

Tellers en benoemers

Tellers en Benoemers won een Stimuleringsbudget met de inzending ‘Effecten doorstroming meetbaar’. Dit is een bedrijf dat cijfers van vraagstukken in de woning- en zorgmarkt verzamelt en analyseert. Voor de gemeente Soest maakte het bedrijf een berekening hoe een optimale doorstroming van 50-plussers op de woningmarkt te realiseren is.

Verhuisadviseur

Een derde prijs ging naar Stade Advies, een adviesbureau dat het concept ‘De verhuisadviseur’ indiende. Het bureau richt zich op gemeenten, die voor ouderen passende woonmogelijkheden zoeken. Een verhuisadviseur adviseert ouderen bij het vinden van een geschikte woning. Daarnaast is de inzet mogelijk van een wooncoach, die zich richt op passende oplossingen waarmee senioren in de huidige woning kunnen blijven wonen.

Lees ook: provincie Utrecht zoekt creatieve oplossingen om doorstroming op gang te krijgen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn