2Bconnected_logo

Gemiddelde hypotheek ligt ruim 10% hoger dan jaar geleden

Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg in één jaar met maar liefst 10,5% en bedraagt nu €325.000 euro, berekende De Hypotheker. En het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning nam in 2021 sterk af (-20%).

In 2020 bedroeg de gemiddelde hypotheek €294.000; inmiddels is dit bedrag opgelopen naar €325.000. De grootste stijgingen doen zich voor in de noordelijke provincies – zoals Groningen (+19%) en Friesland (+12%) – maar óók in de Randstad stijgt het gemiddelde hypotheekbedrag nog altijd fors, zoals in Noord-Holland (+13%) en Zuid-Holland (+10%). Tussen provincies zijn echter wel grote verschillen zichtbaar. In Noord-Holland bedraagt het gemiddeld hypotheekbedrag €375.000, terwijl dit in Zeeland op €241.000 ligt.

Waterbedeffect

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn in alle delen van het land steeds minder betaalbare woningen beschikbaar. Zo stonden volgens het NVM in het vierde kwartaal van 2021 slechts 15.600 woningen te koop, een daling van 33% ten opzichte van een jaar geleden.

Eerst was dit vooral zichtbaar in de grote en middelgrote steden in de Randstad, vervolgens in de omliggende gemeenten en nu ook in de provincies buiten de Randstad. De Hypotheker spreekt van een waterbedeffect.

Dit effect is ook te zien in de daling van het aantal hypotheekaanvragen voor aankoop van een woning. Die zijn het meest zichtbaar in de provincies buiten de Randstad, en zijn het sterkst in Zeeland (-29%), Overijssel (-29%), Groningen (-27%) en Drenthe (-25%).

Op slot

“Door de opdrogende huizenmarkt in de Randstad zagen we in 2021 dat huizenkopers uitweken naar andere regio’s. Hier was nog enigszins sprake van een gezonde woningmarkt, waardoor provincies als Groningen, Overijssel en Zeeland steeds populairder werden. Nu het woningtekort zich óók uitbreidt naar andere delen van Nederland, dreigt de huizenmarkt ook hier op slot te gaan”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Van den Akker pleit voor veel meer nieuwbouw voor de lagere en middeninkomens. “De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning bedraagt nu zo’n 466.000 euro, waardoor de meeste Nederlanders achter het net vissen. Hier ligt een belangrijke taak voor de nieuwe minister van Volkshuisvesting. Een groei van het aantal betaalbare woningen in alle delen van Nederland is namelijk cruciaal om aan de enorme vraag te kunnen voldoen en de huizenmarkt weer in beweging te krijgen.”

Verdere prijstoename

Wat betreft de prijsstijgingen op de woningmarkt: die houden naar verwachting voorlopig nog aan. Economen van zowel ABN AMRO als de Rabobank verwachten voor dit jaar een verdere prijstoename van rond de 12,5%.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn