2Bconnected_logo

Huizenkoper kritischer op omgevingsrisico’s en nabijheid windmolens

Huizenbezitters en starters op de woningmarkt zijn zich steeds meer bewust van de omgevingsrisico’s van een woning en het effect op de woningwaarde. Dat blijkt uit het ING Woonbericht.

Omgevingsrisico’s zijn bijvoorbeeld aardbevingen, verzakkingen of vervuiling – maar ook klimaatrisico’s zoals extreme hitte, regen of overstromingsgevaar. Men staat het meest stil bij de risico’s van extreme regen, vervuiling en overstromende rivieren – factoren die in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen.

Overstroming rivieren grootste omgevingsrisico

Water wordt in Nederland gezien als een significant risico. Maar liefst 82% van de ondervraagden verwacht dat extreme regen in de toekomst een steeds grotere rol gaat spelen. Daarnaast zien ze een steeds groter gevaar voor overstroming vanuit de rivieren (80%) en vervuiling (78%).

Gedachten over omgevingsrisico’s verschillen per regio. Zo is het bewustzijn van overstromingsgevaar in het oosten en zuiden van Nederland groot. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag verwacht men vaker dat overstromingen vanuit de zee een risico vormen dan in andere delen van het land. In het noorden van Nederland zijn de zorgen over aardbevingen veel groter. Opvallend genoeg is men meer bekend met het overstromingsgevaar vanuit de rivieren (79%) dan vanuit de zee (64%).

Lees ook: 820.000 nieuwe huizen in gebieden met klimaatrisico’s

Scan van omgevingsrisico’s heeft meerwaarde

Doorstromers en starters maken zich meer zorgen over omgevingsrisico’s dan huizenbezitters die niet van plan zijn te verhuizen. De invloed op de waardevastheid en verkoopbaarheid van een huis is hierbij belangrijk. Meer dan de helft van de woningzoekenden zegt voorafgaand aan de koop onderzoek naar de omgevingsrisico’s van een woning te willen doen (53%).

Men geeft in het onderzoek aan een bouwkundig expert de staat van het huis te laten controleren, en kopen pas wanneer de uitkomst acceptabel is. “In de praktijk zien we dat echter nauwelijks voorkomen omdat mensen die luxe niet hebben in deze krappe woningmarkt”, aldus Wim Flikweert. De meeste starters (55%) en doorstromers (60%) vinden dat een omgevingsscan standaard beschikbaar moet zijn voordat je een woning koopt. Iets minder dan de helft van alle respondenten is bereid hier extra voor te betalen. De meeste ondervraagden hebben hier tussen de € 100 en € 300 voor over.

Liever minder huizen dan onveilig wonen

De helft van de starters zegt zich bewust niet te oriënteren op gebieden met een hoog omgevingsrisico. Ook opvallend is dat, ondanks de schaarste, 38% van alle respondenten liever iets minder huizen gebouwd ziet worden, dan dat nieuwe huizen in risicovolle gebieden terechtkomen.

Doorstromers verwachten dat hun huis in een dergelijke gebied minder waardevast wordt, dat de verkoopbaarheid verslechtert en dat ze minder comfortabel zullen wonen in hun huis. Ongeveer de helft van de koopwoningbezitters zou hun huidige woning niet opnieuw kopen als ze van tevoren hadden geweten dat de woning in een omgeving met hoge risico’s staat.

Het vertrouwen in de woningmarkt is iets gedaald maar nog steeds positief, de Woonindex daalde van 115 naar 107.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Wat is de impact van toekomstige #windturbines op de huizenprijzen in jouw gemeente? TNO heeft het effect nationaal en lokaal in beeld gebracht. Bekijk de interactieve kaart van Nederland > https://t.co/nZezKdgAqI#TNOenergietransitie #energietransitie #windenergy pic.twitter.com/XKkorMokFH

— TNO Nieuws (@TNO_nieuws) March 9, 2022

Huizen bij geplande windmolens dalen iets in waarde

Wat ook van invloed is op de waarde van een woning, zijn windmolens in de directe omgeving. De waardedaling van huizen in de buurt van windmolens neemt in 2030 toe naar gemiddeld 3,8%, 1,2 procentpunt meer dan in 2020 werd verwacht voor dat jaar. Dat blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksorganisatie TNO. Per woning gaat het dan om een bedrag van gemiddeld ruim € 9.000 ten opzichte van ruim € 6.000 euro in 2020.

Naar verwachting komen er tot 2030 nog zo’n 900 windmolens op land bij. Daardoor neemt ook het aantal huizen in de buurt van turbines toe. Dat aantal wordt overigens betwist door het Planbureau voor de Leefomgeving.

Geluidsoverlast en slagschaduw

De aspecten die tot waardedaling van huizen leiden, zijn geluidsoverlast, slagschaduw en de impact op het landschap. Hoe dichter bij een windmolen, hoe groter het effect. “Maar doorgaans staan dicht bij windmolens minder huizen”, zegt Mulder.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er in 2030 naar verwachting in 70 procent van de gemeenten huizen binnen een straal van 2,5 kilometer van een windturbine zullen staan. Maar de verschillen zijn groot: 10% van de windmolens zijn verantwoordelijk voor twee derde van de waardedaling. Deze ‘top-10-procent’-windmolens liggen vooral in de Randstad, waar het moeilijker is om molens op grotere afstand van woningen te plaatsen.

Bekijk het volledige rapport (pdf) De verwachte impact van windturbines op huizenprijzen in Nederland en een interactieve kaart op de website van het TNO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn