2Bconnected_logo

Rechter: onderzoek nodig bij Funda

Er moet een onderzoek komen naar het beleid en de gang van zaken bij Funda. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besloten in de zaak van certificaathouders van Funda tegen grootaandeelhouder NVM.

Het conflict over de toekomst van Funda en zijn strategie speelt al jaren. De certificaathouders, aandeelhouders zonder stemrecht verenigind in de stichting Funda Belang, willen dat er een nieuwe investeerder instapt of dat Funda naar de beurs gaat. De huizensite zou zijn diensten moeten uitbreiden naar bijvoorbeeld hypotheek-, belasting- en energieadvies. Daarvoor zou een grote partner met technische en digitale kennis nodig zijn.

Bestuur kiest kant certificaathouders

Wat de zaak extra bemoeilijkt is dat het bestuur en de raad van commissarissen van Funda zich aan de zijde van de certificaathouders hebben geschaard. De inmiddels vertrokken Funda-topman Quintin Schevernels zei vorig jaar op een zitting dat de NVM de bedrijfsvoering van Funda hindert. Schevernels stapte op vanwege ‘langlopende discussies op aandeelhoudersniveau’. Ook Schevernels zei toen dat er een nieuwe, externe partner nodig is.

Lees ook: ACM staakt onderzoek naar beperkende voorwaarden Funda

Ook voorzitter van de raad van commissarissen Inge Brakman liet destijds weten dat de NVM niet in het belang van Funda denkt. In september vorig jaar zei de NVM mee te willen denken over verkoop van de certificaten. De zaak bij de Ondernemingskamer werd daarom aangehouden, maar later toch doorgezet.

Ondernemingskamer: eerst onderzoek, geen onmiddelijke actie

De Ondernemingskamer stelt vast dat het de NVM als grootaandeelhouder eigenlijk al jaren niet lukt een helder besluit te nemen over de aandeelhoudersstructuur, de positie van Funda of een oplossing voor de certificaathouders om uit het woningplatform te stappen. De rechters willen nu eerst weten hoe de zaak precies in elkaar steekt. Daarom zullen ze een persoon aanwijzen die het onderzoek moet verrichten. Verder worden er nu geen onmiddellijke voorzieningen getroffen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn