2Bconnected_logo

Totale woningwaarde gestegen met €1 biljoen sinds kredietkrisis

Sinds de kredietcrisis is de totale waarde van alle Nederlandse koopwoningen toegenomen met €1 biljoen. De gemiddelde woningwaarde lag eind 2021 op een recordhoogte van €431.000. Op het dieptepunt van de kredietcrisis halverwege 2013 bedroeg de totale woningwaarde nog €223.000, waarna een onafgebroken periode van prijsstijgingen aanbrak.

Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa. Het onderzoeksbureau analyseerde de waardeontwikkeling van de gehele Nederlandse voorraad koopwoningen sinds het begin van deze stijging. Uit deze analyse blijkt dat de totale waarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad de afgelopen 8,5 jaar is toegenomen met maar liefst € 1 biljoen (1.000 miljard). Het afgelopen jaar zorgde met een stijging van € 235 miljard voor bijna een kwart van deze totale waardestijging.

De jaren na de kredietcrisis

De Nederlandse huizenmarkt had tijdens en in de jaren na de kredietcrisis te maken met stevig dalende huizenprijzen. Calcasa rapporteerde medio 2013 ook over deze grote waardevermindering. Destijds, tussen 2008 en 2013, was € 130 miljard aan waarde van koopwoningen verdampt. Een gemiddelde koopwoning was in die periode gemiddeld € 34.000 in waarde gedaald. Wie in die tijd een woning verkocht, moest in de meeste gevallen een fors verlies nemen. Nu blijkt echter dat deze daling ruimschoots is gecompenseerd door de totale waardestijging sinds 2013.

Lees ook: ‘Nederlandse prijsstijging in in Europese top’

2021 Q4 WOX kwartaalbericht: Nederlandse woningvoorraad 1 biljoen euro in waarde gestegen sinds de kredietcrisishttps://t.co/MkqXrFAha1 pic.twitter.com/RW2oY9l82y

— Calcasa (@calcasa) March 3, 2022

Oorzaken stijging

Er zijn twee factoren die een voorname rol spelen in de forse stijging van de waarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad. Allereerst de stijgende huizenprijzen. De gemiddelde koopwoning in Nederland is sinds medio 2013 met 93% in waarde gestegen. Met vrijwel een verdubbeling van de woningprijzen heeft dit veruit het grootste effect op de waardestijging. Daarnaast is ook het aantal koopwoningen in Nederland toegenomen. Sinds 2013 is het aantal woningen in Nederland met 8,5% gegroeid. Door deze ontwikkelingen bedraagt de totale woningwaarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad op dit moment ruim € 1,9 biljoen. Deze is daarmee meer dan verdubbeld ten opzichte van de totale woningwaarde van € 900 miljard medio 2013.

Tekst loopt door onder de tabel

Gemeenten met de hoogste waardestijging. Bron: Calcasa

Duurste wijken niet bij snelste stijgers

De duurste wijk van Nederland is Aerdenhout in de gemeente Bloemendaal. De gemiddelde woningwaarde ligt hier op ruim € 1,5 miljoen, maar de waardestijging in de afgelopen 8,5 jaar bedroeg hier ‘slechts’ € 1,4 miljard. Ook de andere twee duurste wijken van Nederland, Het zuidwestelijk deel van de gemeente in Wassenaar en Bilthoven-Noord in De Bilt, behoren met een waardestijging van € 1,5 miljard niet tot de groep grootste stijgers.

De bevindingen in het onderzoek zijn opgenomen in het kwartaalbericht van Calcasa, 2021 Q4 WOX.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn