ABN Amro: krimp huursector niet zo snel door woningtekort

  • Hypotheek nieuws
  • Makelaardij nieuws
  • 29-08-24

De vrije huursector zal de komende tijd afnemen in omvang, maar door het woningtekort gaat dit niet zo snel. Eigenaren kunnen hun huurwoningen pas verkopen als de zittende huurders vertrekken. En het verloop van bewoners is laag.

In 2023 is het aantal huurwoningen dat beleggers in bezit hadden al gedaald. Dat concludeert ABN Amro in de nieuwste Sectorprognose Vastgoed. Ook het Kadaster meldde al dat particuliere investeerders het afgelopen jaar minder woningen in bezit hadden. Ook een aantal grote institutionele beleggers hebben (delen van) hun woningvoorraad van de hand gedaan.

Onderzoek UvA: in 2023 al veel uitgepond

Uit een analyse van de Universiteit van Amsterdam (UvA) waar de bank naar verwijst, blijkt dat beleggers vorig jaar 6.800 meer woningen verkochten aan eigenaar-bewoners dan zij opkochten van eigenaar-bewoners.

In de periode tussen 2016 en 2020 werden juist netto meer woningen opgekocht. In 2023 hebben beleggers dus al meer van hun woningen te koop gezet. Het blijkt daarbij vooral te gaan om relatief goedkope woningen in steden.

Krimp huursector zorgt voor opwaartse druk

Door de krimp van het middensegment in combinatie met het nijpende woningtekort zal de opwaartse druk op de huurprijzen van overgebleven huurwoningen in de vrije sector toenemen. Dit zal leiden tot een snelle huurstijging voor deze woningen, verwachten de onderzoekers van ABN Amro.

Het aantal huurwoningen dat er door nieuwbouw bij komt is te laag om het gat dat ontstaat door uitponden op te vangen. Per saldo verwacht de bank dit jaar nog een waardegroei voor huurwoningen van 2%, gevolgd door 3% waardegroei in 2025.

‘Overdrachtsbelasting omlaag om woningbouwdoelen te halen’

Belangenverenigingen Neprom (projectontwikkelaars) en IVBN (vastgoedbeleggers) dringen er bij het kabinet op aan om met Prinsjesdag de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers te verlagen en de aangekondigde regels over het aantal te bouwen betaalbare woningen te versoepelen. De overdrachtsbelasting zou omlaag moeten van 10,4% naar 6%.

Zonder deze maatregelen is het doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar ‘onhaalbaar’. Ook komt dan de door beleggers toegezegde bouw van 50.000 nieuwe middenhuurwoningen voor 2030 in gevaar, waarschuwen de belangenclubs tegen het FD.

Gratis carrièregesprek

Grijp nu je kans en plan vandaag nog jouw gratis carrière-gesprek om je professionele toekomst vorm te geven!

Delen via