2Bconnected_logo

Bedrijfsmakelaar of woningmakelaar, wat is het verschil?

Bedrijfsmakelaar of woningmakelaar, wat is het verschil? We denken bij het woord makelaar al gauw aan woningen. Een woningmakelaar bemiddelt voor klanten bij de koop, verkoop of verhuur van een huis. De makelaar zoekt naar een geschikte woning, informeert zijn klant, adviseert op basis van wensen en regelt alle formaliteiten. Maar wie voor commerciële doeleinden vastgoed wil aankopen, verkopen of verhuren, schakelt echter een bedrijfsmakelaar in. Dit is een heel andere tak van sport en kent grote verschillen met een woonmakelaar.

De bedrijfsonroerendgoedmarkt, hoe ziet die eruit?

De markt waarin een bedrijfsmakelaar actief is kan verdeeld worden in twee hoofdcategorieën:

  • De vastgoedmarkt. Hierbij gaat het om de bemiddeling voor kantoren, winkels, hotels of parkeerplaatsen. Ook niet-commerciële vastgoed valt in zijn portefeuille. Denk aan ziekenhuizen, scholen en andere (semi)overheidsinstellingen.
  • De grondmarkt. Dit wordt verdeeld in de agrarische grondmarkt en de bouwgrondmarkt. De bouwgrondmarkt houdt in dat de grond bouwrijp gemaakt is. Alle voorbereidingen zijn gedaan, er kan gebouwd worden voor agrarische doeleinden.

In de commerciële vastgoedmarkt is een bedrijfsmakelaar actief. Hij is gespecialiseerd in de bedrijfsonroerendgoedmarkt en bemiddelt in bedrijfspanden, kantoorruimten en winkels.

De bedrijfsmakelaar en de woningmakelaar gaan in opdracht van de klant op zoek naar een passend pand. Hij informeert de klant over eventuele wetswijzigingen, bereidt de overdracht voor en regelt bij een deal alle juridische zaken. Een woningmakelaar doet dat voor woningen en een bedrijfsmakelaar voor commercieel vastgoed.

Verschillende objecten

Het verschil is dus niet zo groot? Jawel. Een bedrijfsmakelaar bemiddelt voor bedrijfspanden, kantoorruimten, winkels, nieuwbouwlocaties en bouwgrond. De bedrijfsmakelaar heeft te maken met ondernemers en beleggers die grote investeringen willen doen. Doorgaans zijn de panden van hogere waarde en is er meer geld mee gemoeid, dan bij een woningmakelaar. Een bedrijfsmakelaar bekijkt zijn klant dan ook meer zakelijk, terwijl bij een woningmakelaar emotie een grotere rol speelt.

Een woningmakelaar daarentegen, bemiddelt bij particulieren die op zoek zijn naar een woning, een woning willen verkopen of deze willen verhuren. Vanaf het moment dat een klant op zoek gaat naar een woning, tot het moment dat hij de sleutel van de nieuwe woning krijgt, regelt de makelaar alles wat daarbij komt kijken.

Huis te koop

Andere doelgroep

Een bedrijfsmakelaar is gespecialiseerd in de commerciële onroerendgoedmarkt. Hij moet kennis hebben van bedrijfspanden, bouwtechnische keuringen, taxaties, financiële risico’s, en in investeren en beleggen in bedrijfsonroerendgoed. Hij doet zaken met vertegenwoordigers, MKB’ers, projectontwikkelaars en onroerendgoedeigenaars van kostbare panden met grotere belangen.

Maar stel, jij als particulier bent toe aan een nieuw huis. Het wordt je eerste eigen huis. Of Je oude huis moet verkocht worden en je zoekt een andere dat beter past in je huidige leven. Dan schakel je een woningmakelaar in. De woningmakelaar heeft kennis van de regionale woningmarkt en heeft een database met een actueel aanbod aan woonhuizen. Hij doet aankoopbegeleiding, bemiddelt in de verkoop en taxeert huizen op verzoek van verzekeringen en hypotheekverstrekkers. Bovendien begeleidt en bemiddelt een woningmakelaar bij de verhuur van een huis.

Je kunt voorstellen dat er bij de koop of verkoop van een huis emoties gemoeid zijn. Als woningmakelaar moet je daarmee overweg kunnen. De woningmakelaar en bedrijfsmakelaar zijn als mens daarom verschillend. Dit komt door de omgeving waarin zij acteren.

Onderhandelingsfunctie

Bij beide makelaars speelt onderhandelen, zakelijk inzicht en doelgericht handelen een belangrijke rol. Zij behartigen de belangen van meerdere partijen en moeten zorgen dat meerdere ballen hoog gehouden worden. Echter, een bedrijfsmakelaar heeft naast koop en verkoop ook een belangrijke rol in de onderhandeling tussen huurders en verhuurders. Beleggers investeren in bedrijfspanden door deze te verhuren. Netwerken is daarbij heel belangrijk. De bedrijfsmakelaar spreekt zijn klant vaker en langer dan een woningmakelaar. Zij zijn langer bezig met een deal. Soms maanden of jaren. Woningmakelaars onderhouden vaak korter contact met de klant omdat een deal meestal na weken of maanden gesloten is.

De bedrijfsmakelaar is op de hoogte van het actuele aanbod, adviseert bij het opstellen van een huurcontract en voorkomt dat de huurder over de ‘kleine lettertjes’ leest. Tevens regelt hij de promotie bij Funda in business en maakt een brochure over het betreffende pand. Hij stelt het huurcontract op en regelt op verzoek van de verhuurder een huurkorting voor de nieuwe huurder.

huis geld besparen

Soorten makelaars

Voor zowel de woningmakelaar als bedrijfsmakelaar geldt: het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen, maar wel verstandig. Een makelaar heeft kennis en expertise op dit gebied en weten wat er precies geregeld moet worden bij de koop, verkoop of verhuur van een pand.
Er zijn eigenlijk drie soorten makelaars:

  • De aankoopmakelaar, die je helpt bij het kopen van een pand. De kosten van zijn diensten zijn voor jou.
  • De verkoopmakelaar wordt ingeschakeld door diegene die het pand verkoopt. Hij betaalt de makelaar. Niet de aankopende partij. Wanneer jij als geïnteresseerde een pand bezichtigt, dan kom je hem tegen.
  • De meeste makelaars zijn ook taxateurs. Als je een hypotheek of verzekering wilt afsluiten, dan kan de makelaars de waarde van het pand taxeren.

Ook makelaar worden?

De hbo-opleiding Vastgoed en Makelaar is een goede basis. Van daaruit kun je een certificaat halen in de richting waarin je je wilt specialiseren. Er zijn vier specialisaties in de makelaardij:

  • Makelaar-taxateur Wonen/MKB
  • Makelaar-taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed
  • Taxateur Landelijk Vastgoed
  • Taxateur Wet Waardering Onroerende Zaken

Met die certificering heb jij als gediplomeerd makelaar meerdere bevoegdheden. Zo mag je taxeren voor de Nationale Hypotheekgids (NHG) en voor veel hypotheekbanken.
De opleidingen voor bedrijfsonroerendgoed makelaar zijn moeilijk. Je kunt MRE (Master of Real Estate) volgen op master-niveau of je doet de opleiding RT (Register Taxateur).

Als afgestudeerd makelaar zul je om de vijf jaar een hercertificering moeten doen om je certificaten te mogen behouden. De wet- en regelgeving in de makelaardij is voortdurend onderhevig aan verandering. Om op de hoogte te blijven van de laatste (juridische) ontwikkelingen is het noodzakelijk dat je je periodiek laat bijscholen.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op. 2B Connected vertelt je graag meer over het verschil tussen een woning- of bedrijfsmakelaar en hoe wij je kunnen helpen bij je carrière.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn