Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Bouw van zeker 10.000 woningen in gevaar door lege subsidiepot

De bouw van meer dan 10.000 woningen dreigt in problemen te komen. Oorzaak is dat de subsidie van het Rijk hiervoor bijna op is. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) vraagt de overheid daarom om snel €22 miljoen bij te storten.

Geld uit dit fonds gaat naar projecten die zonder subsidie moeilijk van de grond komen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ombouwen van leegstaande winkels, kantoren en fabrieksterreinen naar woningen. Banken zijn pas bereid geld te lenen als er daadwerkelijk een begin wordt gemaakt met bouwen.

Het Rijk stelde daarom €60 miljoen beschikbaar, om te voorkomen dat plannen blijven liggen vanwege onvoldoende voorfinanciering. Ontwikkelaars betalen het geld tussentijds met rente terug, zodat de subsidie aangroeit. In principe is op die manier €180 miljoen voor deze projecten beschikbaar.

Veel subsidie aangevraagd, weinig aflossingen

Maar de subsidiepot is bijna leeg, waarschuwt SVn. Met de leningen gaat het hard, terwijl er te weinig aflossingen zijn, legt Nico van Est van SVn uit bij BNR. De looptijd van de leningen is gemiddeld 2,5 jaar, terwijl een groot deel van de aflossingen nog niet is betaald. In de eerste helft van 2022 verwacht SVn meer terugbetalingen, maar dat is niet voldoende om de grote vraag te kunnen bijhouden.

Na de zomer in geldproblemen

Het Stimuleringsfonds verwacht nu na de zomer in geldproblemen te raken als er niets verandert. Daardoor is het niet mogelijk om 10.000 tot 12.000 woningen te bouwen. En dat kan nog meer worden, waarschuwt Van Est. “Met het fonds versterken we het eigen vermogen van ontwikkelaars. Daardoor kunnen ze hun vermogen ook in een tweede, derde of vierde project stoppen. Dus als het bij het eerste project stokt, dan pakken ontwikkelaars ook daarna minder snel door”, zegt hij.

Het SVn vraagt de overheid nu om een bedrag van €22 miljoen extra. Dat maakt het mogelijk om in elk geval 15.000 nieuwe woningen te kunnen bouwen, verwacht het fonds. SVn praat met het ministerie van Binnenlandse Zaken over mogelijke oplossingen.

 

Deel op:

Laat een reactie achter

Generated by Feedzy Call Now Button