Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

ChristenUnie wil einde aan versoepelen leennormen tweeverdieners

Aan de versoepeling van leennormen voor tweeverdieners die een huis willen kopen moet een einde komen. Dat vindt de ChristenUnie. De partij zegt dat de huizenprijzen maar blijven stijgen als ook de leenmogelijkheden steeds ruimer worden.

Het tweede inkomen telt steeds zwaarder mee bij de hoogte van een hypotheek die tweeverdieners kunnen krijgen. In 2020 telde het tweede inkomen nog voor 80% mee, vorig jaar is dat verhoogd naar 90%. En vanaf volgend jaar telt een tweede inkomen waarschijnlijk volledig mee bij de aanvraag. Daardoor kunnen tweeverdieners steeds meer geld lenen om een woningaankoop te financieren.

De ChristenUnie (CU) vindt dat geen goede ontwikkeling, zegt CU-Kamerlid Pieter Grinwis. Hij vindt dat de overheid niet alleen moet kijken naar bouwen, maar ook naar grotere ontwikkelingen die de woningmarkt beïnvloeden.

“Hoe hoger de lening die mensen kunnen krijgen, hoe hoger de huizenprijzen”, zegt Grinwis. De Nederlandsche Bank deelt die opvatting en geeft aan dat de huizenprijzen in de afgelopen 25 jaar vooral zijn gestegen omdat Nederlanders een steeds hogere hypotheek konden krijgen.

Nibud-advies leennormen

Het Nibud gaat vermoedelijk het advies geven om de leennormen voor tweeverdieners te verruimen tot 100%. Grinwis verwacht dat de regering dit advies een-op-een gaat overnemen en wil dit voor zijn. Hij vroeg woonminister Hugo de Jonge daarom dinsdag in een Kamerdebat om het advies naast zich neer te leggen. De Jonge deed echter geen toezeggingen, hij wil eerst het advies afwachten.

Jubelton

De jubelton gaat vanaf volgend jaar in elk geval al van tafel. Vorige week gaf staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) al aan dat het belastingvrije schenkingsbedrag waarschijnlijk omlaag zou gaan. Hij bevestigde dinsdag dat dit bedrag wordt verlaagd naar €27.231, waarmee er van de jubelton weinig overblijft.

Ouders konden met de regeling ruim een ton belastingvrij schenken aan hun kinderen, die dit geld konden investeren in een woningaankoop. Dit leverde veel kritiek op, omdat dit de ongelijkheid tussen kopers op de woningmarkt vergroot. De hoogte van het bedrag is straks gelijk aan de schenking die ouders aan hun kind kunnen doen zonder bestedingseis.

 

 

Deel op:

Laat een reactie achter

Generated by Feedzy Call Now Button