Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

De Recruiter als spelersmakelaar

5 redenen waarom een branchespecifieke recruiter in jouw voordeel werkt

Terwijl recruitmentbureau’s al lang niet meer exclusief werken voor de top 1% van de werknemers, is niet iedereen even gecharmeerd als ze een telefoontje of mailtje krijgen ‘omdat zijn CV gevonden is op een vacaturesite.’ Deze blog gaat echter over een andere insteek wat de rol van de Recruiter kan…of wellicht móet zijn voor de kandidaat. Gezien het businessmodel van de meeste bureau’s loert een u-vraagt-wij-draaien mentaliteit om de hoek. Maar leidt dit altijd tot het beste lange termijn resultaat?

Recruitment: een platform van vraag en aanbod

…Maar daar hebben we toch al 1001 sites voor? Dat klopt. Echter men zal moeten bedenken dat de relatie/binding die Recruiters met bedrijven hebben in de regel zeer hecht is. Als het goed is, heeft de Recruiter een streepje voor als leverancier! Hij heeft namelijk al vaker goede mensen aangebracht waardoor er vertrouwen is ontstaan in zijn oordeel.

De vacaturesite is meer een administratieve handeling. Voer als kandidaat het volgende experiment uit: bekijk 100 vacatures op een grote vacaturesite. Hoeveel zijn er van Recruiters? Ruim meer dan de helft? En LinkedIn dan? Zeker, een uitstekend platform. Kijk naar hoeveel contacten jij hebt versus dat van een Recruiter en trek je conclusies. Een branchespecialist kan jou daarom ook helpen aan de wat onbekendere partijen die jij niet 1-2-3 op het netvlies hebt.

De recruiter als spelersmakelaar

De analogie met de voetbalwereld klinkt wellicht wat vreemd, maar toch zijn er overeenkomsten te noemen. Spelers als Ronaldo of Messi doen hun werk bij een club, waarbij iedereen weet dat dit exceptionele spelers zijn. Waarom zouden zij eigenlijk een zaakwaarnemer nodig hebben? Bij een werknemer bij een makelaarskantoor of intermediair financieel advies ligt dat net anders – de bekendheid van goede kandidaten in de markt is stukken kleiner als bij de Ronaldo en de Messi’s van deze wereld. Maar ook de beste makelaars en financieel adviseurs willen wel eens wat anders. Een goede nicherecruiter kent zijn markt door en door, is bekend met de bedrijfscultuur van tientallen bedrijven en weet wie er bij wie past. Iets wat je bij de algemene bureau’s zelden zal zien. Zo bewijst de nicherecruiter zijn meerwaarde voor zowel de passieve en actieve werkzoekenden.

Wat kandidaten niet willen, is veel tijd verdoen met gesprekken voeren bij bedrijven die toch niet goed passen, een nicherecruiter kent echter vaak de ins en outs van zowel de kandidaat als het bedrijf, waardoor een goede match sneller tot stand komt. De echt goede Recruiter kent namelijk zijn kandidaten door en door (immers, de ‘pool’ is relatief klein) – en kan door zijn marktkennis van bedrijven vaak een succesvolle match maken waar zowel de kandidaat als het bedrijf niet aan had gedacht…

Tijdsbesparing en filter

Werk zoeken, wie wordt daar nu vrolijk van? Als je dat gratis kan uitbesteden? Zeker voor de passieve werkzoekende is het in de arm nemen van een excellent recruitmentbureau een uitkomst. Als je goede afspraken maakt, word je als het goed is alleen gebeld voor een echt goede kans. De excellente Recruiter heeft hier ook een voordeel bij – namelijk minder telefoontjes voor meer resultaat.

Verkopen

Recruiters zijn verkopers…Allemaal! En dat werkt in jouw voordeel. Interessante job gezien, maar je bent niet zeker of je er wel in past en niet goed weet hoe je dit in een sollicitatiebrief kan overbruggen? Een goede Recruiter verkoopt zijn product met succes (en ja, dat ben jij). Natuurlijk zal in het vervolggesprek je het uiteindelijk zelf moeten doen, maar die voet tussen de deur – dat heeft hij voor je gedaan.

Carrière APK

Soms heb je als kandidaat gewoon even bevestiging nodig – of een goed gesprek over de arbeidsmarkt. Wat kan en mag je verwachten op basis van je CV in jouw branche? Misschien wil je wel wat anders, maar weet je niet wat?

Hoewel tegenwoordig de recruitmentmarkt de laatste jaren meer lijkt te bewegen naar aanbodgericht kandidaten werven (men belt puur voor één vacature rond), valt er veel te zeggen voor het APK gesprek. Een informele setting zonder concreet eindresultaat kan zorgen voor verrassende invallen en een ‘eyeopenergesprek.’ Het kost uiteraard tijd van beide kanten zonder direct gewin. Maar je bouwt wel aan een relatie waar je op langere termijn wederzijds profijt van kan hebben.

Wat wil jij graag terug zien in jouw excellente Recruiter? En wat juist niet en waarom?

Deel op:

Laat een reactie achter

Call Now Button