2Bconnected_logo

DNB wil onderzoek naar maatregelen tegen overbieden

De Nederlandsche Bank (DNB) wil onderzoek naar eventuele maatregelen tegen overbiedingen op koopwoningen. Volgens de financiële toezichthouder heeft het kabinet meerdere opties om iets aan de excessen op de woningmarkt te doen. DNB benadrukt dat deze maatregelen langzaam ingevoerd moeten worden.

Dat bevestigt de toezichthouder na berichtgeving van RTL Nieuws. Uit een analyse door die zender van de meest recente NVM-cijfers blijkt dat inmiddels acht op de tien koopwoningen boven de vraagprijs worden verkocht.

Ook het bedrag dat extra geboden wordt, loopt op. Gemiddeld wordt op 30% van de verkochte woningen minstens € 50.000 overboden , waar dat een jaar eerder nog 5% was.

‘Kan zo niet verder’

Volgens Olaf Sleijpen, directielid van DNB, laten de overbiedingen zien hoe groot het probleem op de woningmarkt is. “Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het niet zo verder kan gaan”, zegt Seijpen tegen RTL.

DNB wil daarom onderzoeken wat voor ingrepen gedaan kunnen worden om overbieden tegen te gaan. “Ik denk dat het goed is om daar in deze markt eens goed naar te kijken.”

“Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het niet zo verder kan gaan”
– Olaf Sleijpen, directielid DNB

Verschillende opties

In zo’n onderzoek nzouden volgens Sleijpen verschillende opties kunnen worden bekeken. “De transparantie over biedingen kan misschien beter en je zou zelfs een grens kunnen stellen aan overbiedingen ten opzichte van de vraagprijs.”

Maar één maatregel, zoals het maximeren van overbiedingen, lost het probleem niet op. DNB vindt het daarom goed dat het kabinet meer huizen wil bouwen en daarvoor ook centraal de regie neemt. Maar er moet meer gebeuren.

Minder olie op het vuur

Het kabinet moet volgens Sleijpen minder ‘olie op het vuur gooien’, zegt Sleijpen. Want zaken als hypotheekrenteaftrek en het fiscaal gunstig schenken aan kinderen (jubelton) zijn drijvende krachten in de stijging van de huizenprijzen. Ook wil DNB dat er nagedacht wordt over het belasten van het vermogen dat woningbezitters in hun huis hebben zitten. “Daarmee maak je het verschil tussen huren en kopen minder groot,” zegt Sleijpen.

Hij benadrukt wel dat deze maatregelen langzaam ingevoerd moeten worden, omdat ze grote gevolgen zullen hebben voor woningbezitters. “De problemen op de woningmarkt zijn niet vandaag of morgen opgelost. Maar jullie cijfers laten duidelijk zien dat de tijd rijp is om er nu mee te beginnen.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn