Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Gemeenten gaan door met gasvrije plannen

Hoewel het regeerakkoord de nadruk legt op het stimuleren van hybride warmtepompen, gaan gemeenten voorlopig gewoon door met het gasvrij maken van bestaande wijken. Beide sporen bestaan naast elkaar, benadrukken zij. Gemeenten vragen het Rijk om financiering voor de uitvoering.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten er ‘gewoon vanuit te gaan’ dat het nog steeds de ambitie van het nieuwe kabinet is om een miljoen bestaande huizen in 2030 van het gas af te halen, ook al staat dit niet specifiek in het regeerakkoord vermeld. De gemeenten wijken daarom niet af van hun eerder gemaakte warmteplannen om woonwijken te verduurzamen. Dat stelt woordvoerder Esther Verhoeff op vragen van vakblad Cobouw.

Nadruk op hybride warmtepompen

Terwijl het vorige kabinet honderdduizenden woningen binnen een paar jaar van het gas af wilde halen, legt de nieuwe coalitie in het regeerakkoord de nadruk op hybride warmtepompen en isolatie. Er komen subsidies voor beschikbaar en een campagne om deze ‘hybride route’ te promoten. Over de vraag hoeveel huizen wanneer van het gas af moeten, gaat het niet langer in de plannen.

De VNG ziet dit niet als een koerswijziging en houdt vast aan de eerder ingezette route. “Het is inderdaad zo dat het regeerakkoord expliciet hybridiseren noemt, maar dat wil niet zeggen dat de wijkaanpak van de baan is. De hybride route komt erbij en is vooral een optie voor wijken die voorlopig nog niet van het gas af gaan”, aldus Verhoeff.

Proeftuinen

Een aantal bestaande woonwijken is aangewezen als proeftuin voor volledig aardgasvrij wonen. Vorig jaar werd bekend dat dit experiment achter ligt op schema. Inmiddels zouden 3.500 woningen van het gas moeten zijn gehaald, maar de teller stond in september op iets meer dan 500. 28 daarvan staan in een wijk die al in transitie was voordat hij een proeftuin werd. 323 woningen waren al aangesloten op een warmtenet en zijn nu alleen nog van het ‘kookgas’ gehaald.

Deel op:

Laat een reactie achter

Generated by Feedzy Call Now Button