Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Hoe werkt een NHG hypotheek in 2019?

De Nationale Hypotheek Garantie, oftewel de NHG. Wat is het en wat gaat er veranderen in 2019? We vertellen je er alles over in deze blog.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie, oftewel de NHG, is een financieel verantwoorde en betaalbare hypotheek. De NHG is een soort vangnet, opgezet door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Met de NHG beperk je de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Zo heb je bijvoorbeeld met de NHG de garantie dat je niet in de schulden komt zodra jij jouw huis onder de hypotheekwaarde moet verkopen. In dat geval staat de NHG garant voor de restschuld die overblijft na verkoop van de woning.

Voorwaarden NHG – Nationale Hypotheek Garantie

Een NHG hypotheek kan niet voor elke woning worden afgesloten. Sinds 1 januari 2019 bedraagt het bedrag maximaal 290.000 euro voor een hypotheek met NHG garantie. De NHG-grens stijgt naar maximaal 307.400 euro voor woningen waarin je wilt investeren met energiebesparende voorzieningen.

Daarnaast kun je alleen een NHG garantie afsluiten voor een woning die als hoofdverblijf dient. Bij een tweede hypotheek, voor bijvoorbeeld een vakantiewoning, is een NHG garantie niet mogelijk.

De voordelen van een hypotheek met NHG

  • Minder risico: de kans op een restschuld bij verkoop met verlies is veel kleiner
  • Met NHG kan het rentevoordeel oplopen tot 1,12% (afhankelijk van de rente-opslag die je bank rekent)
  • NHG biedt een tijdelijk vangnet als je de hypotheek zelf onverhoopt niet meer kunt aflossen door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of overlijden van je partner.
  • Meer zekerheid door verantwoorde en betaalbare hypotheek door soms strengere hypotheekregels
  • Bij gedwongen verkoop van je huis door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of overlijden van je partner bestaat de kans dat een eventuele restschuld wordt kwijtgescholden door het Waarborgfonds Eigen Woningen.

Nadelen Nationale Hypotheek Garantie

  • Het maximale te lenen hypotheekbedrag is € 307.400 euro (2019)
  • Strengere regels waardoor een hypotheek met NHG soms niet mogelijk is
  • U moet bij afsluiten 0,9% borgtochtprovisie over de hypotheeksom betalen
  • Bij verhuizing vervalt de Nationale Hypotheek Garantie

Veranderingen aan de NHG grens

De NHG grens wordt berekend op de gemiddelde verkoopprijs van woningen in de maanden juni, juli en augustus. Dit jaar zijn er in die maanden duurdere woningen verkocht dan vorig jaar. Daarom zal de NHG grens in 2020 weer omhoog gaan. Volgend jaar kun je dus een duurder huis kopen met een NHG hypotheek. En als je het huis gaat verduurzamen zelfs 6% meer.

Wat kost een NHG hypotheek?

Een NHG hypotheek kost op dit moment 0,9% van de hypothecaire lening bij de hypotheekverstrekker. Dit wordt de borgtochtprovisie genoemd. Alle kosten voor NHG die je moet maken, zijn echter fiscaal aftrekbaar. De kosten zal je daarom snel weer terugverdienen doordat de rente voor een NHG hypotheek lager is dan een hypotheek zonder NHG.

 

Deel op:

Laat een reactie achter

Call Now Button