2Bconnected_logo

Hoe word je een hypotheekadviseur?

In het kort: wat doet een hypotheekadviseur?

Financiële producten zijn vaak erg gecompliceerd. Zo ook de wereld van hypotheken. Klanten zien vaak door de bomen het bos niet meer. Geen overbodige luxe dus om bij aanschaf van een huis of bedrijfspand een hypotheekadviseur in te schakelen. Als hypotheekadviseur weet je precies wat er te koop is op de financiële markt. Je bent in staat helder en duidelijk uit te leggen wat de financiële mogelijkheden zijn en welke hypotheek het beste bij de klant past. Hiervoor verzamel je relevante informatie en geef je deskundig en betrouwbaar hypotheekadvies. Je maakt gebruik van je kennis van de algemene wet- en regelgeving.

Na het inwinnen van informatie, beoordeel je de kredietwaardigheid van de klant en bied je een passend financieel plan aan. Kortom: je begeleidt de klant tot de aanschaf van het huis en verder.borrelen

Taken en werkzaamheden

Een hypotheekadviseur heeft kennis van de huidige algemene wet- en regelgeving en belasting. Daarmee kun je een passend financieel plaatje maken op basis van de behoefte en eisen van de klant. Omdat er constant ontwikkelingen zijn op de financiële markt, moet een hypotheekadviseur goed op de hoogte zijn van de actuele veranderingen. Dit doe je door het bijhouden van vakliteratuur en productinformatiebijeenkomsten.

We zetten de werkzaamheden van een hypotheekadviseur globaal voor je op een rij:

  • Inwinnen van informatie over wensen en behoeften bij een (nieuwe) klant
  • Het verstrekken van volledige en juiste informatie over de financiële mogelijkheden die aansluiten bij het doel van de klant
  • Het uitwerken en berekenen van een financieel plan
  • Vergelijken van huidige rentestanden en verschillende producten
  • Het opstellen van rapportage
  • Definitief advies verwerken tot een hypotheekofferte
  • Bespreken van offerte met de klant en bij goedkeuring benodigde stukken verzamelen
  • Bankgarantie en eventuele verzekeringen regelen
  • Onderhandelen met geldverstrekkers vanwege BKR-noteringen
  • Controleren van hypotheekakte, polissen en dossiers van collega’s (het vierogen-principe)
  • Dossierbeheer gedurende tien jaar

Waar is een hypotheekadviseur werkzaam?

Een hypotheekadviseur kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Dit kan zijn bij een bank, assurantiekantoor, een makelaar of een verzekeraar. Je bent in loondienst of voert dit beroep als zelfstandig adviesbureau (bijvoorbeeld als hypotheekadviseur of assurantietussenpersoon).

Ideale leeftijd van hypotheekadviseurs

30 tot 50 jaar is de beste leeftijd voor een hypotheekadviseur! Om een betrouwbare hypotheekadviseur te worden moet je in eerste instantie leergierig zijn en over goede communicatieve eigenschappen beschikken. Je hebt te maken met een voortdurende veranderende wet- en regelgeving. Daarom moet je in staat zijn het ingewikkelde financiële product helder en duidelijk over te brengen bij de klant en continu bij te leren. Mede daarom is de ideale leeftijd van een hypotheekadviseur tussen de 30 en 50 jaar. Iemand die het klappen van de zweep kent én de capaciteiten heeft om door te leren en zichzelf blijven te ontwikkelen.

Het is belangrijk dat je begrijpt wat de klant van je wil en dat je een vertrouwensband opbouwt. Het is de kunst om daar goed op in te spelen en te voldoen aan de vraag van de klant. Daarnaast is het belangrijk dat je als hypotheekadviseur over de juiste commerciële vaardigheden beschikt. Je klant heeft een vraag over een financieel product, bijvoorbeeld een hypotheek, en het is de bedoeling dat je tegemoet komt aan die vraag en ervoor zorgt dat de klant met jou in zee wil.

Opleiding

Ambieer je een carrière als hypotheekadviseur? Dan is het nu je kans. Momenteel is er veel vraag naar hypotheekadviseurs. Je hebt dan wel een diploma nodig. De meest gevolgde opleiding is de hbo-opleiding Financial Service Management (FSM). Deze duurt vier jaar en is bij verschillende onderwijsinstanties te volgen. Er is een voltijd- en een deeltijdvariant. Tijdens de opleiding maak je kennis met de financiële wereld en leer alle ins en outs van de bestaande financiële producten. Daarnaast leer je een inschatting te maken van de risico’s bij o.a. beleggingen.

Na het behalen van je hbo-diploma en minimaal één jaar aantoonbare werkervaring, kun je erkend hypotheekadviseur worden. De Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) heeft een beroepscode opgesteld met gedragsregels die een hypotheekadviseur moet opvolgen. Voordat deze code ondertekend kan worden, moet de hypotheekadviseur na de driedaagse Opleiding Integraal Adviseren een examen afleggen door middel van een assessment. Tijdens dit gesprek word je beoordeeld op je competenties en vaardigheden.

Je zou nog een aanvullende opleiding kunnen volgen bij Wet Financieel Toezicht (WFT). Bijvoorbeeld hypothecair krediet, basis en vermogen. De laatste jaren zijn de AFM regels namelijk verscherpt om als hypotheekadviseur aan de slag te kunnen. Hierdoor ben je als hypotheekadviseur verplicht om je WFT basis, hypothecaire en vermogen te bezitten. Dit kan middels een PE plus toets, waarbij reeds behaalde WFT certificaten vernieuwd worden of door het volgen van de volledige nieuwe WFT plus studies. Voor 1 januari 2017 dienen alle hypotheekadviseurs alle WFT-examens (WFT PE Plus) gehaald te hebben, anders mag je geen klantcontact meer hebben.

Meer weten?

Een hypotheekadviseur moet bezitten over de nodige mensenkennis en financiële inschattingen kunnen maken op het gebied van leningen, beleggingen en hypotheken. Ben jij hypotheekadviseur of ben je geïnteresseerd in dit beroep? Wil je meer weten over de toekomstperspectieven van een hypotheekadviseur of ben je op zoek naar een stageplaats?

Neem gerust contact met ons op. 2B Connected vertelt je graag wat je hiervoor moet doen en hoe wij je kunnen helpen bij je carrière. Of kijk even op onze vacaturepagina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn