Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Een huis kopen voordat je oude huis verkocht is

Herhaalt de geschiedenis zich?

Consumenten hadden geleerd van de dip in de huizenprijzen vanaf 2009 tot 2014. De belangrijkste les was eerst een huis verkopen en daarna pas een huis kopen. Veel huiseigenaren die deze volgorde niet hanteerden zijn met torenhoge schulden blijven zitten. Dit kwam doordat het te verkopen huis veel minder opbracht dan vooraf ingeschat. Maar in de huidige oververhitte huizenmarkt zullen consumenten vaak achter het net vissen door deze volgorde. Is het weer verantwoord om alvast een huis te kopen voordat het oude verkocht is?

Consumenten vertrouwen volledig op het advies van de makelaar. Is het als makelaar dan wel verantwoord om te adviseren om alvast een huis te kopen? De sterke daling van de huizenprijzen werd vlak vóór de crisisjaren ook niet voorspeld. Er was immers sprake van een tekort aan huizen. Als makelaar kun je dergelijke uitspraken wel doen, maar verzuim niet om te vertellen wat de gevolgen kunnen zijn.

WAT GAAN DE HUIZENPRIJZEN DOEN?

De economen van de Nederlandse banken verwachten stijgende huizenprijzen in 2019. Reden hiervoor zijn:

    • Hoog consumentenvertrouwen
    • Economie sterk
    • Lage hypotheekrente
    • Schaarste door bouwstop in de crisis

Van deze redenen is de rente wellicht de belangrijkste indicator. Immers, men is snel geneigd om de woonwensen af te stemmen op (maximale) leencapaciteit. En met jou nog 100 anderen voor 1 woning. Daar hoef je geen topeconoom voor te zijn om daar conclusies aan te verbinden. Een bloeiende economie werkt inflatie in de hand met als gevolg stijgende rentes door beleid van de centrale banken. In dit kader mag je verwachten dat stijgingen niet lang meer op zich laten wachten.

De interessante vraag is wat het kantelpunt is voor de consument. Geheugen is kort en de geschiedenis herhaalt zich altijd…al zal de manier waarom niet altijd direct zichtbaar zijn.

HET VINDEN VAN EEN HUIS IS LASTIGER DAN HET VERKOPEN

Vooral in de stedelijke gebieden van Nederland is het lastig zoeken naar een koophuis. Het verkopen van een huis is juist erg eenvoudig. In dat geval is het logisch dat doorstromers niet eerst op zoek gaan naar een koper voor de  oude woning. Ze gaan eerst op jacht naar de gewenste nieuwe woning. Het verkopen van de oude woning gaat vermoedelijk geen moeite kosten. Maar hoe je het ook wendt of keert, er kleeft altijd een risico aan deze volgorde. De huizenprijzen kunnen namelijk in principe volledig instorten of het lukt niet om de oude woning te verkopen. Toch is het goed voor te stellen om deze keuze te maken. Belangrijk is dat men de eigen woning rationeel bekijkt. Hoe is de staat? Is de omgeving gewild? Hoe is de inrichting?

WAT ZIJN DE RISICO’S OM EERST EEN HUIS TE KOPEN?

Bij ‘eerst kopen’ is er een grote afhankelijkheid van de staat van de huizenmarkt. Er is niets aan de hand zolang de huizenprijzen blijven stijgen en de vraag naar huizen groot blijft. Maar wat als de hypotheekrentes sterk stijgen? Bij hogere maandlasten kunnen potentiële kopers minder geld lenen. In dat geval moeten de huizenprijzen wel omlaag – zoals eerder betoogd zal in een schaarse markt geleend worden naar capaciteit.

WAT IS DE TAAK VAN DE MAKELAAR HIERIN?

Consumenten kunnen moeilijk de verkoopkansen van een huis inschatten. Daarvoor hebben ze deskundige hulp nodig. Als makelaar weet je waar de kansen liggen en wat de te bewandelen route is. Een huis verkopen is namelijk meer dan een paar foto’s maken en een vraagprijs bepalen, waar je de concurrentie op Funda vluchtig in meeneemt. In bepaalde delen van Nederland is het eerst kopen van een huis zeker nog niet verstandig.

Dat maakt het vak van de makelaar ook zo mooi. Met een goed advies kun je mensen verder helpen en behoeden voor een misstap. Een goede makelaar zal al deze zaken voor je napluizen en onder aan de streep winst maken voor jou. Zie het dus als een investering, geen kostenpost.

 

 

Deel op:

Laat een reactie achter

Call Now Button