Er zijn meerdere internetsites gericht op het zelf verkopen van een huis. Maar is het wel realistisch om huiseigenaren hun eigen huis te laten verkopen? Wordt dit een serieuze bedreiging van de traditionele makelaar of zal het nooit zover komen?
Natuurlijk zijn er huiseigenaren die over de kennis en kunde beschikken om het huis zelf te verkopen. Maar de meeste huiseigenaren kunnen er beter zelf niet aan beginnen. Een deal sluiten met de kopers van een huis is namelijk maar een klein onderdeel van het gehele traject.
De verkopers die willen besparen op de kosten, kunnen gaan voor een uitgekleed pakket bij een online makelaar of ze nemen het volledig zelf op de schouders. In het eerste geval komen ze bijvoorbeeld terecht bij Makelaarsland of Zelfverkopen.nl. Wat verkopers zelf moeten doen is nog te overzien. Maar toch is het voor de meerderheid van de huiseigenaren af te raden. Het verkopen van een huis kan namelijk meer zijn dan foto’s met een tekstje online zetten. Door het bepalen van een juiste verkoopstrategie stijgen de verkoopkansen. Het helemaal op eigen kracht verkopen is maar voor weinig huiseigenaren weggelegd.
In de meest ideale situatie kunnen huiseigenaren zelf hun huis verkopen zonder hulp. Op het internet kunnen ze een te ondertekenen koopovereenkomst vinden en kunnen bijvoorbeeld via Facebook reclame maken voor hun huis. Maar wat als het verkoopproces niet gaat zoals gepland?
Een makelaar is een vastgoed professional die in veel gevallen 2 jaar of in het geval van de HBO vastgoed en makelaardij opleiding 4 jaar in de banken heeft gezeten. Het kennisverschil tussen een leek en een makelaar is dus enorm.
Via een makelaar verkopen geeft de verkoper meer juridische zekerheid in het kader van aansprakelijkheidszaken. Bij de verkoop moet wel alle noodzakelijke informatie verstrekt worden. Ook speelt mee dat kopers er minder vertrouwen in hebben als zij te maken hebben met een leek ( eigenaar ). Daarnaast zullen kopers het gevoel hebben dat ze voor een spotprijs het huis kunnen kopen. Als soortgelijke huizen in de verkoop staan voor €250.000, zullen potentiële kopers bij een particulier proberen om het huis te kopen voor €225.000 of nog minder.
Huiseigenaren gaan vaak uit van het succesverhaal. Het huis gaat in de verkoop en binnen 24 uren is de koper gevonden. Zo kan het inderdaad lopen, maar in de meeste gevallen gaat het meer moeite kosten. Dan voegt een goede makelaar zeker iets toe. Huiseigenaren die de ambitie hebben om zelf voor makelaar te spelen hebben meestal niet door dat een expert inschakelen onder de streep toch vaak de beste keuze is, ook financieel natuurlijk!
Kortom een huis verkopen is een vak. Kopers investeren niet zomaar een paar ton aan euro’s in een huis. De belangrijkste toegevoegde waarde van een makelaar is betrouwbaarheid en het fiscaal afdekken van risico’s. De meeste mensen weten dit, dus zal het zelf verkopen van een huis nooit een grote vlucht nemen.
Goed artikel, wij geloven er heilig in dat het mogelijk is om je huis te verkopen zonder makelaar. Wie dan jijzelf kan beter de liefde overbrengen die jij hebt opgebouwd voor jouw stekkie? Desalniettemin zul je wel moeten beschikken over enige financiële kennis.