2Bconnected_logo

Hypotheekomzet stijgt, daling hypotheekrente versnelt

De totale hypotheekomzet is in het derde kwartaal gestegen naar € 26,9 miljard. Ook het aantal verstrekte hypotheken steeg, naar een totaal van 80.000. Het is het tweede kwartaal op rij dat de hypotheekomzet stijgt ten opzichte van het voorgaande kwartaal, na een periode van sterke daling.

Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van adviesbureau IG&H. IG&H constateert dat verschillende data op een voorzichtig herstel van de hypotheekmarkt wijzen. De stijging volgt het gebruikelijke seizoenspatroon van eerdere jaren.

Bron: IG&H

Hoogste marktaandeel starters sinds 2016

De hypotheekomzet onder starters liet net als vorig kwartaal de grootste stijging zien met 8,4%, gevolgd door doorstromers met 8,3%, en over- en bijsluiters met 3,3%. Het marktaandeel voor zowel starters als doorstromers is licht gestegen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het marktaandeel van starters is het grootste sinds 2016.

Over- en bijsluiters daarentegen zagen een daling van -4,2% in de omzet, waardoor hun marktaandeel op het laagste punt uitkwam sinds IG&H begon met de Hypotheekupdate in 2014. “De kansen van starters op de woningmarkt verbeteren. Dit is terug te zien in het toegenomen marktaandeel”, aldus Simone Mensink, Director Banking bij IG&H. De hypotheekomzet steeg in het derde kwartaal voor alle typen sluiters in vergelijking met het tweede kwartaal.

In oktober nam het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning toe. HDN registreerde 21.300 aanvragen. De hele Hypotheekupdate is aan te vragen bij IG&H.

Daling hypotheekrente lijkt te versnellen

De hypotheekrente is in de week van 13 t/m 19 november voor de derde opeenvolgende week gedaald. En het lijkt erop dat deze daling steeds sneller gaat. De daling behoort zelfs tot de top 15 van grootste weekdalingen sinds 2008, meldt De Hypotheekshop.

Bron: De Hypotheekshop

Over het geheel genomen zijn de gemiddelde rentetarieven voor middellange periodes van vijf en tien jaar vast inmiddels met ongeveer 0,1 tot 0,20 procentpunt gedaald, terwijl de tarieven voor langere perioden van 20 en 30 jaar vast bijna 0,10 procentpunt lager zijn. Bijna alle actieve geldverstrekkers (40 in totaal) hebben in de afgelopen anderhalve week hun rentetarieven aangepast.

Stabilisatie hypotheekrente verwacht

Veel economen voorspellen dat de kortlopende rente (variabel tot twee jaar vast), beïnvloed door beslissingen van centrale banken, de komende maanden zal stabiliseren. Dit zal een impuls betekenen voor de woningmarkt, meent de Hypotheekshop in zijn analyse. Veel doorstromers hebben immers te maken met een variabele rente voor hun overbruggingsfinanciering of op de oude hypotheek in het geval van een verhuisregeling (‘meeneemhypotheek’).

Voor de langlopende rente, beïnvloed door kapitaalmarktrentes, zijn de verwachtingen divers, maar velen voorzien een lichte daling in de komende periode. Ook dit zal positief zijn voor hypotheekaanvragers, aangezien de meeste particulieren hun hypotheekrente voor tien of twintig jaar vastzetten. De verwachting is een stabilisatie van de korte rente en een lichte daling van de lange rente, in balans tussen inflatiebeheersing en economische groei, met invloeden van externe factoren zoals geopolitiek en marktdynamiek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn