Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Hypotheekrentes in februari boven 2%, rem op verdere stijging verwacht

De hypotheekrentes zijn in februari opnieuw flink gestegen. Voor het eerst sinds september 2019 kwamen rentes weer boven de 2% uit. Dat melden De Hypotheekshop en Geld.nl. De Hypotheker zegt een rem te verwachten op verdere stijging van de rente.

Ging het in de afgelopen maanden steeds om kleine stapjes van rond 0,05%, in februari werden die steeds groter. Renteverhogingen van 0,3% tot 0,7% bleken geen uitzonderingen, meldt De Hypotheekshop. Het totaalgemiddelde (het gemiddelde van meerdere rentevaste periodes) steeg in februari naar 2,02%. In januari was dit nog 1,5%.

De vergelijkingssite Geld.nl ziet dezelfde ontwikkeling. “Vrijwel alle hypotheekrentetarieven van alle verstrekkers zijn vorige maand een of meerdere keren verhoogd”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. De gemiddelde rente steeg bij een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar het hardst. Dit rentetarief ging van 1,04% naar 1,53%.

Lees verder onder de grafiek:

Bron: Geld.nl

Veel meer aanvragen

Door de stijgende rentes hebben de hypotheekverstrekkers het aantal aanvragen van hypotheken hard zien stijgen. Volgens De Hypotheekshop waren er in de eerste twee maanden van dit jaar 50% meer aanvragen dan in dezelfde periode vorig jaar. In de meeste gevallen gaat het om het oversluiten van de bestaande hypotheek.

Rem op stijging hypotheekrentes

De Hypotheker verwacht dat de rente nog wel wat kan gaan stijgen, maar dat een aantal ontwikkelingen hier een rem op zet. Eerst zal de rente stijgen omdat de Europese Centrale Bank zal proberen de hoogopgelopen inflatie te beteugelen, zo geeft directievoorzitter Michel van den Akker aan. “Dit zal resulteren in een stijging van de kapitaalmarktrente, een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de hypotheekrente.”

Uiteindelijk zal een stijging worden afgeremd door blijvende forse concurrentie op de hypotheekmarkt, verwacht De Hypotheker. Daarnaast denkt het hypotheekadviesbureau dat de oorlog in Oekraïne een remmend effect kan hebben. De Russische inval heeft een grote impact op de financiële markten en zorgt naar verwachting voor een neerwaartse druk op de rente.

“Door deze optelsom van factoren verwachten we – op basis van de informatie waarover wij nu beschikken – een rem op de verdere stijging en zal de hypotheekrente dit jaar waarschijnlijk nog op een laag niveau blijven”, aldus Van den Akker.

 

 

Deel op:

Laat een reactie achter

Generated by Feedzy Call Now Button