Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Kun je weer eerst een huis kopen en daarna pas je oude huis te koop zetten?

Consumenten hebben geleerd van de dip in de huizenprijzen vanaf 2009 tot 2013. De belangrijkste les was eerst een huis verkopen en daarna pas een huis kopen. Veel huiseigenaren die deze volgorde niet hanteerden zijn met torenhoge schulden blijven zitten. Dit kwam doordat het te verkopen huis veel minder opbracht dan vooraf ingeschat. Maar door de huidige situatie op de huizenmarkt zullen consumenten vaak achter het net vissen door deze volgorde. Is het niet gewoon weer verantwoord om alvast een huis te kopen voordat de oude verkocht is?

Consumenten vertrouwen volledig op het advies van de makelaar. Is het als makelaar dan wel verantwoord om te adviseren om alvast een huis te kopen? De sterke daling van de huizenprijzen werd vlak vóór de crisisjaren ook niet voorspeld. Er was immers sprake van een tekort aan huizen. Als makelaar kun je dergelijke uitspraken wel doen, maar verzuim niet om te vertellen wat de gevolgen kunnen zijn. Denk aan de oude woning moeilijk kunnen verkopen en ook nog tegen een lagere verkoopopbrengst.

Wat gaan de huizenprijzen doen?

De economen van de Nederlandse banken verwachten stijgende huizenprijzen in 2018. Reden hiervoor zijn een stijgend consumentenvertrouwen, een aantrekkende economie en een herstel van de sterke daling van een paar jaren geleden. Een verdere stijging in 2019 ligt voor de hand. Er zijn geen garanties, maar een daling van de huizenprijzen in de komende twee jaren ligt niet erg voor de hand. De hypotheekrentes lijken licht te stijgen, maar het gaat waarschijnlijk niet om forse sprongen. Zodra de hypotheekrentes wel sterk stijgen, is het nog maar de vraag hoe de huizenmarkt hierop gaat reageren.

Het vinden van een huis is lastiger dan het verkopen

Vooral in de stedelijke gebieden van Nederland is het lastig zoeken naar een koophuis. Het verkopen van een huis is juist erg eenvoudig. In dat geval is het logisch dat doorstromers niet eerst op zoek gaan naar een koper voor de  oude woning. Ze gaan eerst op jacht naar de gewenste nieuwe woning. Het verkopen van de oude woning gaat vermoedelijk geen moeite kosten. Maar hoe je het ook wendt of keert, er kleeft altijd een risico aan deze volgorde. De huizenprijzen kunnen namelijk in principe volledig instorten of het lukt niet om de oude woning te verkopen. Toch is het goed voor te stellen om deze keuze te maken.

Wat zijn de risico’s om eerst een huis te kopen?

Bij het eerste kopen is er een grote afhankelijkheid van de staat van de huizenmarkt. Er is niets aan de hand zolang de huizenprijzen blijven stijgen en de vraag naar huizen groot blijft. Maar wat als de hypotheekrentes sterk stijgen? Bij hogere maandlasten kunnen potentiële kopers minder geld lenen. In dat geval moeten de huizenprijzen wel omlaag. De hypotheekrentes gaan waarschijnlijk niet sterk stijgen, maar het is niet uitgesloten.

Wat is de taak van de makelaar hierin?

Consumenten kunnen moeilijk de verkoopkansen van een huis inschatten. Daarvoor hebben ze deskundige hulp nodig. Als makelaar weet je waar de kansen liggen en wat de te bewandelen route is. Een huis verkopen is namelijk meer dan een paar foto’s maken en een goed uitgekiende vraagprijs bepalen. In bepaalde delen van Nederland is het eerst kopen van een huis zeker nog niet verstandig. Dat maakt het vak van de makelaar ook zo mooi. Met een goed advies kun je mensen verder helpen en behoeden voor een misstap.

 

Deel op:

Laat een reactie achter

Call Now Button