Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Makelaar of notaris; wat is het verschil?

Makelaar en notaris: spelers op dezelfde markt

Bij de aan- en verkoop van onroerend goed zijn makelaar en notaris beiden spelers op de markt. Daarmee zeggen wij voor de (aspirant) makelaar natuurlijk niets nieuws.

In deze blog zetten wij het beroep van makelaar naast het beroep van notaris. We belichten de verschillen en de wederzijdse afhankelijkheid.

Het beroep makelaar: advies en bemiddeling

In de vorige blog zagen we al dat bemiddeling een kernwoord is bij het beroep makelaar. Als makelaar adviseer je de koper of verkoper – je opdrachtgever – over prijzen, wijze en datum van oplevering, staat van onderhoud van het pand, eventuele aanvullende verkoop van roerende goederen en de geldende wet- en regelgeving.

Als makelaar ben je gids en vraagbaak voor de opdrachtgever. Zowel bij de bezichtiging, als bij de onderhandelingen speel je een cruciale rol. En ook het koopcontract kan door de makelaar worden opgesteld.

Het beroep notaris: juridische zekerheid

De notaris maakt de officiële documenten op. De eigendomsoverdracht van het onroerend goed wordt bijvoorbeeld vastgelegd in een notariële akte. Dit is een wettelijk verplichte stap in het traject van aan- en verkoop van onroerend goed.

Een notaris kan verschillende disciplines beheersen. Het onroerend goed recht is een van de deelgebieden. Uit wettelijk oogpunt is een notaris bevoegd om alle notariële akten te maken en te passeren. Op de website van de vereniging van Notariële Registergoederen Specialisten is informatie over de specialisten op dit gebied te vinden.

respectabel beroep notaris

Drie opties voor de opdrachtgever

Bij de aan- en verkoop van een huis heeft de opdrachtgever drie opties. Jan-Kees Duvekot, de voorzitter van VastgoedPRO, typeerde deze op het recente Nationaal Symposium Makelaardij als volgt:

  1. Ikke doen
  2. Samen doen
  3. Doe jij het maar.

Beroep op makelaar en beroep op notaris

De eerste groep is volledig zelfstandig en heeft geen hulp (nodig) bij de aan- of verkoop. Alleen voor het passeren van de akte – voor de wettelijke status van de (ver)kooptransactie – is de notaris nodig.

In de tweede categorie wordt een deel van het traject uit handen gegeven. Afhankelijk van welk gedeelte wordt uitbesteed, is al dan niet een makelaar nodig. Sommige adviezen – bijvoorbeeld over hypotheek of wet- en regelgeving – kan een notaris immers ook prima leveren. Voor een deel van het advies en de bemiddeling wordt echter toch vaak een beroep op de makelaar gedaan.

De groep die traditioneel een makelaar inschakelt is de derde groep. Bij volledige uitbesteding is het beroep makelaar sinds jaar en dag een welkome uitvinding voor de opdrachtgever. Hier kun je je beroep als makelaar volledig waarmaken.

Verschil makelaar en notaris

Het beroep makelaar en het beroep notaris zijn m.a.w. geenszins gelijk. Beide houden zich (onder meer) bezig met het traject van aan- en verkoop van onroerend goed. Het verschil tussen de makelaar en de notaris ligt bijvoorbeeld op terreinen als:

  • respect, waardering en prestige in de maatschappij
  • de tarieven
  • wettelijke status
  • onderlinge afhankelijkheid.

makelaar rondleiding huis

Respect, tarieven en wettelijke status uitgelicht

Een notaris heeft een goede naam hoog te houden. Een naam, die met het beroep van notaris is opgebouwd gedurende enkele eeuwen van bemiddeling en regulering van de overdracht van onroerend goed. Naast vele andere overeenkomsten natuurlijk.

De te hanteren tarieven liggen voor de notaris bovendien wettelijk vast. Ze variëren – afhankelijk van de verkoopprijs – van 0.057% tot 4,56%. De commissie van de makelaar is 2% tot 6%. Dit verschil tussen makelaar en notaris hangt mede samen met de activiteit gedurende het proces. Omdat je als makelaar actiever bent gedurende het traject, heb je meer kosten door te berekenen.

Omdat het beroep van notaris bij wet aan de (ver)kooptransactie is verbonden, komt deze bij aan- of verkoop van onroerend goed altijd in beeld. Niemand is echter verplicht om een makelaar in de arm te nemen. Als makelaar heb je daarom al in de beginfase van het proces een andere (concurrentie)positie.

Zijn beroep makelaar en beroep notaris van elkaar afhankelijk?

De notaris is – zoals gezegd – altijd wettelijk verplicht betrokken bij de (ver)kooptransactie van onroerend goed. Mede daarom is de makelaar afhankelijk van de notaris.

Gezien de opleiding en ervaring heeft de notaris objectief gezien bovendien een sterkere positie, als het gaat om het opstellen van de koopakte. Als makelaar heb je de bevoegdheid om dit te doen. De vraag is echter of de juridische kennis hiervoor voldoende is. In het algemeen lijkt het wijs deze taak aan de specialist – lees: de notaris – over te laten. Vanuit je beroep als makelaar doe je dus een beroep op de notaris en ben je van hem of haar afhankelijk.

Neem contact op!

Om als makelaar goed beslagen ten ijs te komen, staat 2B Connected voor je klaarI Je kunt bij ons terecht voor stageplaatsen of een baan, maar ook voor werving en selectie van nieuw personeel voor je kantoor.

Neem daarom gerust een kijkje op onze vacaturepagina!

Deel op:

6 reacties

  1. J. van Vliet schreef:

    Een heel groot verschil is het verschil in studie. De studie voor notaris is een universitaire studie Eerst 4 jaar recht, dan 6 jaar stage waarvan 3 jaar beroepsopleiding notariaat. Het diploma voor makelaar kan middels ‘n cursus, als je flink werkt en ‘n beetje mazzel,, binnen 1 jaar gehaald worden. Overigens hoeft ‘n makelaar helemaal geen papieren te hebben. Iedereen mag zich makelaar noemen, iedereen mag huizen verkopen of bemiddelen bij de verkoop van huizen. Dat is bij ‘n notaris wel anders.

  2. K. Slager schreef:

    Een makelaar en notaris vergelijken is net zoiets als een autopoetser vergelijken met een auto-ontwerper; beiden hebben te maken met auto’s, maar daarmee houdt de overeenkomst ook op. Zoals J. van Vliet hier terecht al opmerkt, begint het – enorme – verschil al met het opleidingsniveau. De notaris dient zich, na een zware academische- en praktijkopleiding, tot aan het eind van zijn carrière verplicht jaarlijks bij te scholen. Echter, iedereen die ‘makelaar’ kan schrijven, kan dit op een bord schilderen, dit in zijn voortuin zetten en zich vanaf dat moment makelaar noemen…

    Een notaris is een juridisch specialist, de makelaar vooral een verkoper. Ergo, inhoudelijk verschilt het vak dusdanig, dat het veel te kort door de bocht is om beide beroepen met elkaar te vergelijken.

  3. Jan Versteeg schreef:

    Een makelaar is niet vooral een verkoper. Wat vaak wordt genoemd “verkopen” is feitelijk bemiddelen; meestal zonder mandaat.
    Een makelaar is eerstens een dienstverlener; borden / biljetten plaatsen, brochures maken, websiteplaatsing verzorgen , taxatie / vraagprijsadvisering, tekeningen en kadastrale stukken verzorgen, advertenties plaatsen, foto’s maken, bezichtigen, koopakte maken, intermediair zijn, representatief zijn, vraagbaak zijn, integer/betrouwbaar zijn.
    Jezelf makelaar noemen doet je nog geen makelaar zijn. Een makelaar krijgt het vertrouwen van klanten om hun belangen te vertegenwoordigen, zich namens hen te presenteren m.b.t. wat vaak hun grootste vermogen is. Dat laat je niet over aan de eerste de beste stoethaspel die zich slechts bewezen heeft middels het correct schrijven van het woord makelaar.

  4. Paul Marres schreef:

    De belangrijkste taak van de notaris wordt niet genoemd en dat is zekerheid bieden in het rechtsverkeer. In landen met angelsaksisch recht wordt deze zekerheid door de rechter geboden. Omdat het kadaster al twee eeuwen gevuld wordt met gegevens, die door notarissen worden aangeleverd, hebben wij in Nederland een volstrekt betrouwbare gegevensbank voor onroerende zaken. Dit algemeen belang is voor het werk dat een notaris aflevert van groter belang dan het partijbelang. Een belangrijk verschil met het werk van een makelaar.

  5. Maria schreef:

    Bij de koop van mijn vorige huis heb ik ook zowel een notaris als makelaar ingeschakeld. Beiden heb ik hard nodig gehad. Voor officiële documenten is een notaris de juiste persoon, mijn makelaar heb ik goed kunnen gebruiken voor al mijn vragen. Ook heeft deze mij bijgestaan bij bezichtigen van huizen. Zonder deze personen had ik geen huis kunnen kopen!

  6. Trustoo schreef:

    Het is fijn dat een notaris helpt bij alle documenten.
    Maar eerlijkheid dwingt mij te zeggen dat de notarissen de eigen branche in stand houden.
    Gezien de geringe onderlinge concurentie (ik heb genoeg werk) zal een notaris niet heel vaak een stapje harder voor de klant zetten.

    Dit zie je juist wel weer vaak bij makelaars.

Laat een reactie achter

Call Now Button