Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Nederlanders verduurzamen sneller door stijgende energieprijzen

Bijna zeven op de tien Nederlanders die hun woning in 2022 willen verduurzamen, doen dit vanwege de stijgende energieprijzen. Daarnaast laten mensen vaker de verwarming uit, uit angst straks de rekening niet meer te kunnen betalen. Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, een grootschalig online onderzoek van Multiscope onder ruim 4.300 Nederlanders.

Bijna 60% van de Nederlandse huishoudens verwacht bij de volgende afrekening meer te gaan betalen voor gas en elektriciteit. De meest genoemde reden daarvoor is het stijgen van de energietarieven en de daaraan gekoppelde belastingen. Slechts een kleine 10% van de huishoudens denkt juist minder te gaan betalen; deze groep heeft in de afgelopen 12 maanden de woning vaak al duurzamer gemaakt.

De stijgende energieprijzen hadden tot nu toe een relatief beperkte invloed op het besluit om te verduurzamen. Van de Nederlanders die de woning in 2021 verduurzaamde, geeft een kwart aan dat deze stijging invloed heeft gehad. Van de Nederlanders die dit jaar aan de slag willen, is dat dus bijna 70%.

Kachel uit

Van de Nederlanders die al duurzaamheidsmaatregelen genomen hebben, maakt bijna één op de vijf (19%) zich desondanks regelmatig zorgen dat ze de gas- en energierekening niet meer kunnen betalen. Bewoners van een huurwoning maken zich het vaakst zorgen (28%). Daarbij laten bijna vier op de tien verduurzamers de kachel uit om energie te besparen (38%), ook als het koud is in huis. Vrouwen (46%) laten vaker de kachel uit dan mannen (32%).

Vereniging Eigen Huis

Een onderzoek van Vereniging Eigen Huis van enkele weken geleden laat soortgelijke resultaten zien. Van de 1.746 respondenten geeft twee derde aan te gaan verduurzamen: de helft had al plannen, 15% maakt die nu door de gestegen tarieven. Van de leden die al plannen hadden, gaat een kwart deze versnellen.

Fors meer zonnepanelen

En onderzoeksbureau Dutch New Energy Research meldt dat Nederlandse huizenbezitters vorig jaar 17% meer zonnepanelen op hun daken hebben geïnstalleerd dan het jaar ervoor. Hoofdonderzoeker Steven Heshusius noemt de hoge elektriciteitsprijzen als mogelijke oorzaak. Die maken het voor consumenten extra interessant om zelf stroom op te wekken.

Overigens zijn woningeigenaren vanaf vandaag verplicht om bij een ingrijpende renovatie een minimale hoeveelheid energie duurzaam op te wekken.

Deel op:

Laat een reactie achter

Generated by Feedzy Call Now Button