2Bconnected_logo

Nederlandse prijsstijging koopwoningen in Europese top

De prijsstijging van Nederlandse koopwoningen behoort tot de grootste van Europese Unie. In alle EU-landen werden huizen duurder. In de helft van deze landen stegen de huizenprijzen met meer dan 10%.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en het Europese statistiekbureau Eurostat. Gemiddeld stijgen de huizenprijzen in de hele EU, maar niet zo snel als hier.

De huizenprijzen in de EU waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 9,2% hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2021. Nederland kende na Tsjechië (22,0%), Litouwen (18,9%) en Estland (17,3%) de grootste stijging. De transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 16,8% hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Prijsstijging huizen steeds groter

In de huizenprijsindex worden zowel de transactieprijzen van nieuwbouwwoningen als bestaande koopwoningen meegenomen. Met 16,8 procent is de prijsstijging van koopwoningen opnieuw groter dan in het voorafgaande kwartaal. Dat is al zes kwartalen op rij het geval. De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 12,4 procent hoger. Een bestaande koopwoning was gemiddeld 17,5 procent duurder, de hoogste jaar-op-jaarstijging in bijna 21 jaar.

Recordaantal verkochte nieuwbouwwoningen

In het derde kwartaal van 2021 werden 8.036 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een derde kwartaal sinds het begin van de meting in 2015. In de eerste negen maanden van 2021 werden in totaal 23.621 nieuwbouwwoningen verkocht. Ook dat is het hoogste aantal over die periode sinds het begin van de meting.

Hoewel de NVM tot iets andere cijfers komen, geven NVM-makelaars de Nederlandse woningmarkt een ‘dikke onvoldoende’, bleek vorige week bij de presentatie van de kwartaalcijfers. NVM-voorzitter Onno Hoes riep de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op tot het opzetten van een Bouwstimuleringsteam.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn