Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Onterechte discussies over de hoogte van de advieskosten voor hypotheken

Er is een onrechte discussie over de hoogte van de advieskosten voor hypotheken, want er komen steeds meer aanbieders van online hypotheken. Ook de aanbieders zelf stappen in de markt van het rechtstreeks aanbieden van hypotheken aan de consument. Dit kan bijvoorbeeld al bij Moneyou en de Lloyds Bank en ook Centraal Beheer gaat ermee starten. Kiezen voor zelf afsluiten om de kosten te besparen is niet de juiste manier voor de meeste consumenten.

Volgens onderzoek van Centraal Beheer overweegt ongeveer een derde van de starters op de huizenmarkt een online hypotheek. Het mag gewoon, zolang de huizenkopers maar de kennis in huis hebben om te kiezen voor execution only. Ze vullen een kennis- en ervaringstoets juist in en ze kunnen een hypotheek zelf afsluiten. Maar, de markt van consumenten die zelf een hypotheek afsluiten kan weleens overschat worden.

De hoogte van de advies- en bemiddelingskosten te hoog?

Ongeveer een derde van de huizenkopers wil mogelijk zelf de hypotheek afsluiten, maar 3 procent doet het maar. Veruit de meeste mensen kiezen ervoor om een expert in te schakelen. Een hypotheek afsluiten is als een huis bouwen. Het kan goedkoper door het zelf te doen, maar verstandig is het vaak niet. De hoogte van de advies- en bemiddelingskosten verschilt sterk. Helaas beseffen veel consumenten niet hoeveel uren de hypotheekadviseurs steken in het afronden van één dossier.

Goed onderbouwd advies kost tijd en geld

De consumentenbond is bekend geworden door de onderzoeken waar je als consument iets aan hebt, maar ze blijken niet overal verstand van te hebben. Ze vallen over het feit dat banken hun hypotheekklanten onterecht verplichten om een “dure” adviseur in te schakelen. De belangenorganisatie voor consumenten heeft niet door wat de kracht en de noodzaak van een goed en onafhankelijk advies is. Het is niet voor niets dat er steeds meer klachten bekend worden over execution only hypotheken. Als consument kun je niet alles weten over hypotheken. Het gevaar is dat hen wel het gevoel wordt gegeven dat ze het zelf kunnen.

Zijn de advieskosten echt te hoog?

Natuurlijk vinden de consumenten de advieskosten te hoog. Als ik een huis laat bouwen vind ik de kosten van de aannemer ook veel te hoog. Consumenten moeten niet alle tarieven zomaar voor lief nemen. Het voordeel van het provisieverbod en het invoeren van advies- en bemiddelingskosten is dat het transparant is. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek worden de kosten besproken. Vervolgens is het aan de consument om de deal wel of niet te sluiten.

In de media moet meer benadrukt worden wat de gevaren zijn van het zelf in elkaar knutselen van een hypotheek. Juist bij een hypotheek staat de kwaliteit op nummer één.

 

Deel op:

Eén reactie

  1. Niel Chauthie schreef:

    Finzie biedt klanten een film service dienstverlening (advies bij ao,ww en overlijden èn bemiddeling) met een persoonlijke adviseur op kantoor of thuis bij de klant vanaf €1399 voor een starter en €1699 voor doorstromers. En dat is ook nog eens inclusief de aanvragen van de gewenste verzekeringen!

    +€2900 ex. verzekeringen gaat hem niet meer worden….

Laat een reactie achter

Call Now Button