Ook pensioenfondsen verkopen huurwoningen – geen verband met strengere regels

  • Hypotheek nieuws
  • Makelaardij nieuws
  • 05-08-24

De ‘verschraling’ van het aanbod aan huurwoningen krijgt een extra duw. Grote vastgoedbeleggers hebben de afgelopen twee jaar meer dan drieduizend huurhuizen gedwongen verkocht omdat institutionele beleggers hun belegde geld terug wilden. Experts verwachten dat de verkopen tot extra schaarste op de huurmarkt kunnen leiden. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieel Dagblad (FD).

Veranderingen in het beleggingsbeleid van de institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hebben vastgoedbeleggers aangezet tot de verkoop van zeker 3.100 van hun tienduizenden woningen in de afgelopen twee jaar.

Sommige pensioenfondsen en verzekeraars hadden na de rentestijging in 2022 opeens te veel in vastgoed belegd. Toen de rente op de kapitaalmarkt steeg, wilden ze het aandeel van vastgoed in hun portefeuilles verkleinen.

Redemptieverzoeken institutionele beleggers

Pensioenfondsen en verzekeraars dienden daarom zogeheten redemptieverzoeken in bij hun vastgoedbeleggers. Na jaren waarin pensioenfondsen en verzekeraars juist meer geld in vastgoedfondsen staken, hebben ze sinds 2022 voor honderden miljoenen euro’s teruggevraagd.

Om kapitaal op te halen moesten vastgoedbeleggers daarop huizen verkopen — of maakten zij plannen daarvoor. Sommige vastgoedbeleggers konden tegemoetkomen aan de wensen van hun aandeelhouders omdat andere beleggers juist wél wilden instappen. Anderen hebben (een deel van) hun vastgoedportefeuille verkocht. De verkochte huizen verdwijnen deels van de huurmarkt omdat de kopers ze naar verwachting één voor één zullen verkopen aan particulieren.

Een deel van de 3.100 verkochte huurwoningen wordt niet opnieuw verhuurd maar komt – soms via een tusseninvesteerder – op de particuliere koopmarkt terecht. Aan buitenlandse beleggers raken de pensioenfondsen de huurhuizen niet kwijt. Door de gestegen rente vinden zij het onaantrekkelijk om met geleend geld in Nederlands vastgoed te stappen. Nederlandse particuliere beleggers duiken in dat gat, blijkt uit de analyse van het FD.

‘Weinig te maken met strengere wetgeving’

De verkopen kunnen op termijn extra schaarste aan vrijesectorwoningen creëren, op een markt die nu al krap is. Maar met de strengere wetgeving rond woningverhuur hebben de verkopen van grote institutionele vastgoedbeleggers weinig te maken, stelt het FD.

Vorige week sprak NVM nog van een ‘verschraling’ van het aanbod aan huurwoningen als gevolg van de nieuwe Wet betaalbare huur. Daardoor kunnen verhuurders minder huur vragen en bieden ze hun woningen liever aan op de koopmarkt.

Lees ook: ‘Nieuwe stichting wil Staat dagvaarden om Wet betaalbare huur’

Gratis carrièregesprek

Grijp nu je kans en plan vandaag nog jouw gratis carrière-gesprek om je professionele toekomst vorm te geven!

Delen via