Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Oorlog Oekraïne zorgt voor grote interesse verduurzaming

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn de gas- en stroomprijzen opnieuw sterk gestegen. Dit zorgt voor een toenemende vraag onder Nederlandse consumenten naar manieren om hun woning te verduurzamen.

Dat concluderen zonne-energiebedrijf Zonneplan en matchingsplatform Slimster. De vraag naar onder meer warmtepompen, isolatiebedrijven en zonnepanelen is afgelopen week sterk toegenomen.

Warmtepompen en isolatie

Vergelijkingssite Slimster.nl ziet de grootste piek in het aantal aanvragen voor warmtepompen. Met name de combinatie met goede woningisolatie is ‘hot’. Het aantal aanvragen daarvoor is in de afgelopen week ruimschoots verdrievoudigd ten opzichte van de weken ervoor.

Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, stelt dat de markt onder hoogspanning staat. “Sinds afgelopen najaar, toen de nieuwe subsidies aangekondigd werden en de energieprijzen voor het eerst omhoog gingen, is er sprake van een sterk stijgende lijn. Maar wat we nu meemaken is ongekend. Overal lopen de levertijden op, mede ingegeven door leveringsproblemen van materiaal en ook het hoge ziekteverzuim bij de installateurs.”

Aanvragen zonnepanelen door het dak

Ook zonnepanelen zijn in trek. Zonneplan, marktleider in de branche, meldt dat de vraag nog hoger ligt dan tijdens de piek in oktober, toen de gasprijzen snel stegen. Het aantal aanvragen steeg vorige week met 41 procent ten opzichte van de week ervoor. Uitschieter was donderdag 24 februari, de dag waarop Rusland Oekraïne binnenviel. Toen lag het aantal aanvragen voor zonnepanelen bijna 65% hoger dan op een ‘gewone’ donderdag.

Google Trends laat duidelijk verband zien

Ook via Google Trends is een helder verband te zien tussen gebeurtenissen rondom het Rusland-Oekraïneconflict en de zoekintentie van Nederlanders. Zo kennen zoektermen als ‘gasprijs’, ‘zonnepanelen’, ‘warmtepomp’, ‘vloerisolatie’ en ‘zonneboiler’ stuk voor stuk hun piek op 24 februari. Dit was ook al het geval voordat de invasie begon.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ook op 22 februari, de dag nadat de Russische president Poetin de onafhankelijkheid van de separatistenrepublieken Donetsk en Loegansk erkende, was de interesse in woningverduurzaming groot. Een andere piek is zichtbaar op 18 februari, de dag waarop Nederland aankondigde militaire goederen te leveren aan Oekraïne. Op die dag sprak tevens de Amerikaanse president Biden de verwachting uit dat Rusland Oekraïne daadwerkelijk zou binnenvallen. De olie- en gasprijzen schoten na het begin van de oorlog in Oekraïne meteen omhoog.

Vorige maand werd het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen vanwege de lange kabinetsformatie opnieuw uitgesteld.

Deel op:

Laat een reactie achter

Generated by Feedzy Call Now Button