Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Prijs plattelandswoning anderhalve ton gestegen

De prijs van een plattelandswoning is door het krimpende aanboed en de groeiende vraag in een jaar gestegen met anderhalve ton. Waar de prijsstijging van de bestaande reguliere koopwoning in 2021 gemiddeld op 20,7% uitkwam, stegen de prijzen van vrijstaande woningen op het platteland met maar liefst 25%.

In 2020 werd nog een recordaantal van bijna 6.500 plattelandswoningen verkocht. Dat aantal liep in 2021 door het krimpende aanbod terug naar 4.021 plattelandswoningen in heel Nederland. In het eerste halfjaar waren het er nog 2.155, het tweede half jaar slechts 1.866.

Gemiddelde prijs plattelandswoning

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Buitenstate makelaars. Die constateren dat de het platteland qua prijsstijging bezig is aan een ‘exorbitante inhaalslag’. De plattelandsmarkt gaat steeds meer kenmerken vertonen van de reguliere woningmarkt, stelt Buitenstate.

Te koop staande plattelandswoningen werden in 2021 ook steeds sneller verkocht: de looptijd daalde naar slechts 35 dagen in het laatste halfjaar. Uit het verschil tussen mediane vraag- en verkoopprijs wordt duidelijk dat overbieden ook op het platteland haar entree  heeft gemaakt. Gemiddeld wordt landelijk 2,7% overboden. De gemiddelde prijs van een landelijke woning (€ 755.479) steeg het afgelopen jaar bijna anderhalve ton (in het derde en vierde kwartaal van 2020 was die € 608,953).

Corona als vliegwiel

De afgelopen vijf jaar constateerde Buitenstate al een toenemende vraag naar plattelandswoningen. En corona bleek een vliegwiel voor die animo. Mede door corona konden steeds meer mensen vanuit huis werken en werd reisafstand minder relevant. Zeker nu het thuiswerken volgens kenners een blijvertje is, wordt een plattelandswoning steeds populaireder. Daarnaast is de populariteit van ‘groen wonen’ toegenomen. Wonen op het platteland blijft -gezien de prijs per vierkante meter- nog steeds veel goedkoper dan in de stad.

Lees ook: ‘Huizenprijzen buiten grote steden stijgen sneller dan erbinnen’

Buitenstate verwacht dat er nog ruimte in de plattelandsmarkt zit, omdat  – mede door de stikstofcrisis – veel boeren zullen stoppen. De bottleneck is echter dat het voor particulieren lastig is een woonbestemming te krijgen op een voormalig agrarisch object.

Buitenstate makelaars is een samenwerking van 49 NVM-kantoren, gespecialiseerd in landelijk wonen. Sinds 2017 houden zij de ontwikkelingen in dit marktsegment bij.

Deel op:

Laat een reactie achter

Generated by Feedzy Call Now Button