2Bconnected_logo

Proef met ruimere hypotheeknormen voor duurhuurders

Vier hypotheekaanbieders beginn samen met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) een proef met ruimere hypotheeknormen voor zogeheten duurhuurders. Dat zijn huurders die relatief veel geld kwijt zijn aan huur, maar niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Met ruimere normen komt deze groep misschien toch in aanmerking voor een hypotheek.

De proef loopt twee jaar. Er worden voorlopig 1.000 hypotheken op deze manier verstrekt. ING, Aegon, Florius en BLG Wonen doen eraan mee. Die laatste partij hield in 2019 al een kleinschalige proef met een ‘huurverklaring’.

Het gaat om mensen die huren in de vrije sector. Volgens NHG zijn er een kleine 575.000 huishoudens die daaronder vallen.

Aegon, BLG Wonen, ING, Florius, Vereniging Eigen Huis en NHG starten een pilot voor duurhuurders. Hiermee willen we deze groep huurders de mogelijkheid bieden om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen. https://t.co/WUkodVmuMO
#duurhuur #hypotheekmetnhg pic.twitter.com/sU05P1TapN

— NHG (@NHG_NL) January 27, 2022

“Het gaat bijvoorbeeld om mensen die € 1.200 of € 1.500 per maand betalen aan huur en volgens de huidige leennormen nog geen hypotheek van € 800 per maand kunnen krijgen “, zegt Carla Muters van NHG tegen de NOS. “Dat is raar en dat willen we met deze proef beter doen.”

Niet in betalingsproblemen met ruimere hypotheeknormen

Om aan de proef mee te kunnen doen moeten hypotheekaanvragers laten zien dat ze de afgelopen drie jaar een relatief hoge huur hebben betaald, dat er geen achterstanden zijn en dat er niet is ingeteerd op het spaargeld om die huur te betalen.

Om te zien of de proef succesvol is, wordt onder meer in de gaten gehouden of degenen die de hypotheek hebben gekregen niet in betalingsproblemen komen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn