Salaris hypotheekadviseur: wat verdien je gemiddeld? Het salaris is natuurlijk een belangrijke prioriteit voor elke werknemer. In onze maatschappij heb je immers geld nodig om een enigszins aangenaam en zorgeloos leven te kunnen leiden. Op welk inkomen kan een hypotheekadviseur gemiddeld rekenen? En welke factoren bepalen het salaris en de ontwikkeling in de tijd van het inkomen van een hypotheekadviseur?
Bekijk hier wat een Hypotheekadviseur verdient in 2020, volgens het meest recente salarisonderzoek.
De meeste mensen krijgen vroeg of laat te maken met een hypotheekadviseur. Zijn of haar belangrijkste taken zijn het geven van advies aan klanten over hypotheekopties en het maken van een inschatting over de haalbaarheid van het te lenen bedrag voor de financiering van een huis. De hypotheekadviseur bezoekt zijn klanten vaak thuis en is meestal betrokken bij het hele adviestraject. Als hypotheekadviseur moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken, vooral omdat je doorgaans de hele dag met cliënten bezig bent en ook een adviserende rol speelt binnen het eigen vakgebied. Ook het kunnen leveren van maatwerk is belangrijk om vastgestelde doelstellingen te kunnen bereiken. Omdat het vak van hypotheekadviseur een dynamisch karakter heeft, is ook de bereidheid om te blijven leren een vereiste. Je moet immers steeds op de hoogte zijn van de laatste regels en wetten.
Zeker met een studie als de hbo-opleiding Financial Service Management (FSM) of een van de vele externe opleidingsmogelijkheden zijn de uitzichten op een baan als hypotheekadviseur heel behoorlijk. De financiële dienstverlening is in Nederland namelijk een relatief grote sector waarbinnen veel bedrijven actief zijn. Voortdurende bijscholing of zelfstudie is wel van belang, aangezien de regels en wetten omtrent hypotheken natuurlijk continu aan veranderingen onderhevig zijn.
Het salaris van een hypotheekadviseur in loondienst ligt in Nederland tussen de tweeduizend en vijfduizend euro bruto per maand. Bij de meeste werkgevers kun je daarnaast ook nog rekenen op een aardig pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een extra korting op je eigen hypotheekrente, een dertiende maand, een auto en telefoon van de zaak of aardige bonussen bij goede prestaties. Als zzp’er bedraagt het gemiddelde uurtarief van een hypotheekadviseur zo’n tachtig euro bruto per uur, exclusief BTW.
Hoe hoog het salaris van een hypotheekadviseur in de praktijk precies uitvalt, hangt af van een aantal factoren zoals opleiding, leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld de titel van Erkend Financieel Adviseur (SEH). Een aantal jaren in de branche en veel ervaring met het behandelen van aanvragen en complexe hypotheekadviezen geeft uiteraard een belangrijke boost aan je marktwaarde en kan ervoor zorgen dat het gemiddelde startsalaris van een goede tweeduizend euro met het klimmen der jaren behoorlijk stijgt. Het is wel belangrijk om te vermelden dat het loon van een hypotheekadviseur sterk kan verschillen per bedrijf: het is geen baan bij een ambtelijke organisatie die uitgaat van vaste, grotendeels in steen gebeitelde salarisschalen.
Het startsalaris voor een hypotheekadviseur kan zoals gezegd verschillen per bedrijf, maar ligt gemiddeld tussen de € 2.000 en € 2.500 bruto per maand. Ervaring en meer verantwoordelijk en zelfstandigheid kunnen dit salaris in de loop der jaren een nog aantrekkelijker aangezicht geven. Een overzichtje: