Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Salaris makelaardij: wat verdient een woning makelaar gemiddeld?

 

Het salaris in de makelaardij

Iedere werknemer is geïnteresseerd in zijn of haar salaris. Geld is een essentieel onderdeel om te overleven in onze maatschappij. Verwonderlijk is dit dus absoluut niet! Daarom belichten wij hieronder de ontwikkelingen

wat verdient een makelaar gemiddeld? Het gemiddelde salaris van een makelaar bedraagt €3.494 per maand. Hierbij verdient een binnendienst medewerker €2275 bruto maandsalaris. Een RMT makelaar verdient daarentegen €3670 bruto maandsalaris. Deze gemiddelde salarissen komen uit het salarisonderzoek voor de makelaardij 2018. De volledige resultaten kunt u in een aparte blog vinden.

Welke factoren bepalen het salaris van de makelaar?

Het loon in de makelaardij is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je onder meer denken aan:

 • het niveau van de opleiding ( ARMT, KRMT of RMT)
 • de ervaring
 • de regio
 • de commerciële vaardigheid

Daarnaast is vooral ook het beroep van belang. In deze blog richten wij ons vooral op het loon van de woningmakelaar. Bij andere (meer gespecialiseerde) beroepen in de makelaardij – zoals accountmanager, acquisiteur en BOG adviseur –  In de Bedrijf onroerend goed liggen de salarissen echter beduidend hoger. Dit kan oplopen tot € 7.000 per maand.

salaris makelaar in klinkende munt

De factoren uitgelicht

De hoogte van de genoten opleiding is een van de bepalende factoren voor de hoogte van het salaris van de makelaar. Een assistent-makelaar ( ARMT ) met een MBO opleiding verdient uiteraard minder dan een kandidaat makelaar taxateur ( KRMT ) of een register makelaar taxateur ( RMT).  En sowieso wordt de in de opleiding opgedane kennis beloond met een hoger salaris. Daar hoeft niemand van op te kijken.

Ook het aantal jaren (en de inhoudelijke) ervaring wordt in klinkende munt uitbetaald. Het loon neemt toe naarmate de werkervaring groter wordt. Hoe langer je bij een kantoor in dienst bent, hoe meer je als makelaar verdient. Waarmee dus tevens de mate van wisseling van werkgever een rol speelt.

Een wellicht minder bekende factor is de regio. Het gemiddelde loon van de makelaar in de Randstad ligt namelijk iets hoger dan in de rest van het land. En dat kan zomaar een paar procenten – lees: tientallen, of honderden Euro’s – schelen.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de prestatie, makelaars die de gun factor hebben en meer verkopen doen zullen meer gaan verdienen. Het is in de makelaardij gebruikelijk om bonussen toe te kennen aan succesvolle makelaars.

Van startsalaris naar eindsalaris: de ontwikkeling

Het startsalaris voor de assistent-makelaar ligt momenteel rond de € 2200 bruto. Als makelaar in loondienst ligt het gemiddelde startsalaris op € 2.345 bruto Ter indicatie geven wij een overzicht van salarissen die representatief zijn voor 2018. Waarbij er in steden als Amsterdam en Utrecht vaak meer salaris wordt gegeven, dan hieronder vermeld.

 • startsalaris voor een KRMT makelaar is € 2.566
 • tussen de 2 en 4 jaar verdient een KRMT makelaar ongeveer €2.967
 • bij de 4 en 6 jaar verdient een KRMT makelaar €2.833 en een RMT makelaar €3.716
 • tussen de 6 en 8 jaar verdient een KRMT makelaar €2.947 en een RMT makelaar €4.100
 • na 8 jaar verdient een KRMT makelaar €3.789 en een RMT makelaar €4.306

Deze cijfers zijn volledig gebaseerd op het salarisonderzoek binnen de makelaardij 2018. Dit onderzoek is gedaan door 2B Connected en de volledige uitslagen zijn te vinden in ons volgende blog.

ontwikkeling salaris makelaar

2B Connected helpt de makelaar aan een baan met verdienste

2B Connected is gespecialiseerd in de werving en selectie van onder meer makelaars. Wij hebben een uitgebreid kandidatenbestand, waarmee wij onze opdrachtgevers aan geschikte kandidaten helpen.

Onze visie is om de juiste makelaar op de juiste plaats te krijgen. Jouw wensen en voorkeuren willen wij graag met je bespreken in een persoonlijk gesprek. En daar hoort natuurlijk ook een goed salaris als makelaar bij. Ben je geïnteresseerd, kijk dan snel naar de vacatures, of stuur ons direct je cv.

Deel op:

10 reacties

 1. Debeuf Pascal schreef:

  Ik ben in bezit van bachelor diploma in de technologie, momenteel werk ik al rijschoolinstructeur. Ik ben ook in bezit van een diploma vastgoedmakelaar bij Syntra West te Kortrijk. Ik heb overwogen om een carriereswitch te maken.

 2. Marjan schreef:

  Ik ben geïnteresseerd in makelaardij opleiding. Hou van sales en hospitality. En omgang met mensen. Welke opleiding zou geschikt zijn en zou dit in combinatie kunnen met een starters functie in een makelaars kantoor

  • oraas schreef:

   Beste Marjan,
   De genoemde achtergrond zou goed kunnen passen binnen de makelaardij. Wellicht is het goed om even met ons te bellen voor meer informatie

 3. M. Paulina schreef:

  Huizen blijven gebouwd worden. Is een markt dat alleen maar blijven groeien. Migranten die naar Nederland komen. De bevolkingsgroep die groeien. Huis is eigen vermogen.

 4. Linda schreef:

  Ben ook toe aan carrière switch.
  Weet niet waar ik moet beginnen. Ben creatief en heel goed in onderhandelen.
  Onroerend goed, makelaar e.d. lijken op mijn lijf geschreven. Goede inzicht en mensenkennis. Waar/hoe kan ik ergens een start maken?
  Iemand ideeën?

 5. Imara schreef:

  bij ipd opleidingen!

 6. Arjan herngreen schreef:

  Goedemiddag,

  Ik ben werkzaam als RMT. Graag kom in in het bezit van het recente slarisonderzoek. Kunt u mij deze al dan niet tegen betaling verstrekken?

  Groet Arjan Herngreen
  Deze cijfers zijn volledig gebaseerd op het salarisonderzoek binnen de makelaardij 2018. Dit onderzoek is gedaan door 2B Connected en de volledige uitslagen zijn te vinden in ons volgende blog.

 7. Jeroen Minderhoudt schreef:

  Ik werk in de makelaardij en deze salarissen zijn niet representatief voor met name de Amsterdamse markt. Er is veel vraag naar goede makelaars met ervaring, dan betalen de kantoren je wel! Bonussen wordt ook niet genoemd. En pensioen?

 8. Langerak schreef:

  Makelaars verdienen goudgeld. Dure huizen dus veel coourtage. Nauwelijks 20 x bezichtigingen bijwonen. Vaak bij de eerste bezichtiging als verkocht. Ze verkopen als een tierelier.

Laat een reactie achter

Call Now Button