Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Waarom een carrièrestap overwegen in de makelaardij?

Soms heb je het gevoel dat je vastgeroest zit op je werkplek. Dat je de gang naar het kantoor nu wel kent, je de files zat bent en de werkzaamheden die je uitvoert geen uitdaging meer zijn. Kans op groeien is er niet binnen het bedrijf en je ambities sluiten niet meer aan bij je huidige werkzaamheden. Het liefst zou je eigenlijk iets anders gaan doen.

Je besluit het daarom over een andere boeg te gooien. Je zoekt uit wat ervoor nodig is om een carrièrestap te maken naar de makelaardij of hypotheekadvies. Zie de kriebels als een uitdaging. In deze blog helpen we je daarbij met tips en advies.

Wanneer is het voor jou nou hét moment om die grote stap te maken? Dat bepaal je natuurlijk zelf, maar er zijn nog een aantal factoren die de doorslag kunnen geven:

 • Er is een reorganisatie of grote verandering op stapel. Er heerst onrust op je werk en je kiest ervoor om op voorhand alvast een beetje om je heen te kijken
 • Je merkt dat je geen plezier en voldoening meer vindt in je huidige werk. Je ervaart twijfels over je loopbaan. Er is geen afwisseling meer in je werkzaamheden en je hebt het niet meer naar je zin op je werkplek
 • Je ambities liggen niet meer bij je huidige werkgever. Je wilt totaal iets anders en bent geïnteresseerd in de makelaardij
 • Je ervaart onrust en het gevoel dat je meer kunt dan wat je nu doet. Dit blijkt dus niet je droombaan. Die ligt namelijk in de makelaardij. Volg je hart. Maak die stap en richt je op de makelaardij.

Nog een hulpmiddel kan zijn: vraag jezelf af wat je precies wilt, wat je capaciteiten zijn, waar je kracht ligt en waar je blij van wordt. Schakel desnoods een loopbaanadviseur in. Hij helpt je bij twijfels over je loopbaan. Hij weet ook alles over het beroep makelaar en hypotheekadviseur. Hij kent de weg naar de juiste opleiding voor makelaar of hypotheekadviseur.

Vis uit kom

Makelaardij, een eigen huis…

In de makelaardij richt je je op koop, verkoop, huur en verhuur van onroerend goed voor klanten. Allereerst is het belangrijk dat je de juiste papieren op zak hebt. Om als makelaar te kunnen werken vragen de meeste makelaarskantoren om een makelaar met de zogenaamde KRMT-status (Kandidaat Register Makelaar Taxateur).  Dit is een opleiding die je kunt volgen bij o.a . de Vastgoedacademie of bij het Instituut voor Praktijk Diploma’s (IPD). De opleiding duurt gemiddeld twee jaar met één dag in de week les. Er zijn ook versnelde trajecten van één jaar. Daarnaast bestaat er een vierjarige hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij die recht geeft op de KRMT-status. Vanuit de makelaar met deze status kun je doorgroeien naar Register Makelaar Taxateur (RMT), waarbij je woningen kunt waarderen voor de bank en de WOZ.

Bovendien is het goed om bij jezelf na te gaan of je over de juiste competenties beschikt. Een goede makelaar voldoet aan de volgende eigenschappen:

 • Hij of zij beschikt over commercieel inzicht
 • Kan zich inleven in de klant
 • Luistert aandachtig naar de wensen van de klant
 • Heeft kennis en inzicht over de actuele huizenmarkt
 • Hij is goed op de hoogte van de huidige ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving omtrent onroerend goed.

Het salaris van een KRMT-makelaar ligt globaal gezien tussen de € 2400 en € 3500 bruto per maand. Een ARMT-assistent-makelaar verdient tussen de € 2000,- en de € 2500,- bruto per maand. Een RMT-makelaar verdient tussen de € 3000,- en de € 4200,- bruto per maand.

De hypotheekadviseur vergelijkt en regelt

Ambieer je liever een carrière in de hypotheken? Als hypotheekadviseur bespreek je met de klant zijn of haar financiële mogelijkheden op het gebied van hypotheken. Een huis koop je niet over één nacht ijs en een hypotheek sluit je ook niet zomaar af. Als klant wil je een hypotheek die bij je past. Daarom is het goed om een hypotheekadviseur in te schakelen. Hij maakt advies op maat, regelt onafhankelijk financiële begeleiding, zorgt voor vermijding van onverwachte risico’s en streeft naar lage afsluitkosten. Als hypotheekadviseur moet je:

 • Kennis hebben van de huidige wet- en regelgeving en belasting
 • WFT-basis, hypothecaire krediet , vermogen is VERPLICHT
 • Je bent commercieel en je hebt de gunfactor
 • Je geeft betrouwbaar en deskundig hypotheekadvies
 • Je bent leergierig
 • Over goede communicatieve eigenschappen beschikken, een band opbouwen met je klant
 • In staat zijn een ingewikkeld financieel product helder en duidelijk over te brengen aan de klant

De taken van een hypotheekadviseur zijn heel divers en uitdagend. Je informeert de klant over hun wensen en behoeften, je berekent een financieel plan, je stelt een rapportage op, je regelt bankgarantie en verzekeringen, je controleert de hypotheekacte, onderhandelt met geldverstrekkers en beheert het dossier nog gedurende tien jaar.

Houten letters study

Opleiding hypotheekadviseur

Heb je eenmaal besloten je te laten omscholen als hypotheekadviseur, dan volg je de drie WFT-modules Basis, Hypothecaire krediet en Vermogen. Er bestaat ook een hbo-opleiding Financial Service Management (FSM) waarin deze WFT-diploma’s ook behaald worden. Na het behalen van je WFT-diploma’s doe je gedurende een jaar lang ervaring op als hypotheekadviseur. Daarna kun je bij de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) een beroepscode met gedragsregels ondertekenen en mag je jezelf erkend hypotheekadviseur noemen.
Een zelfstandig hypotheekadviseur verdient in loondienst tussen de € 2300,- en € 4000,-  bruto per maand.

Meer weten?

Klinkt jou dit als muziek in de oren en wil je over beide beroepen graag meer informatie? Of ben je op zoek naar een baan als makelaar of hypotheekadviseur? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

 

Deel op:

2 reacties

 1. Marc Hansen schreef:

  Geachte heer, mevrouw,

  Na 18 jaar werkzaam te zijn geweest als manager in de dienstverlening (Horeca en Retail), heb ik besloten dat ik een carrière switch wil maken naar de Makelaardij.
  Graag zou ik met u contact hebben over de mogelijkheden hiervoor.

  Ik hoop snel iets van u te mogen vernemen.

  Met vriendelijke groet,
  Marc Hansen
  0683998724

 2. ik zou graag een switch willen maken. Na ruim 10 jaar als farmaceutisch manager te hebben gewerkt en de laatste paar jaar als account manager in de farmacie, ben ik toe aan iets nieuws. Makelaar spreekt mij erg aan. Natuurlijk ben ik bereid de intensieve opleiding hiervoor te volgen.

Laat een reactie achter

Call Now Button