Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Wanneer is het oversluiten van de hypotheek interessant?

Veranderingen door hypotheek oversluiten

Het oversluiten van de hypotheek brengt een verandering teweeg voor zowel de consument en de geldschieter, als voor de hypotheekadviseur. Het aangaan van nieuwe hypothecaire verplichtingen vervangt immers de oude relaties en regelingen.

Consumenten willen altijd lagere woonlasten. De ontwikkelingen op de huizenmarkt en de hypotheekmarkt kunnen de wens van de consument versterken om de hypotheek te vernieuwen. Om de voordelen van hypotheek oversluiten te benutten. Kortom, er zijn tijden dat het oversluiten van de hypotheek interessant is. Zoals nu bijvoorbeeld!

Wanneer is een hypotheek oversluiten interessant?

Een hypotheekadviseur kan zijn of haar (potentiële) klanten wijzen op de mogelijkheden van het oversluiten van de hypotheek. Voor de klant liggen de voordelen van hypotheek oversluiten op het terrein van lagere woonlasten. Deze voordelen tellen niet alleen op het bekende moment:

 • als de rentevaste periode van de huidige hypotheek afloopt.

Ook tussentijds de hypotheek oversluiten is een reële optie. Er liggen vaak nog onbenutte kansen voor financieel adviseurs, als:

 • het hypotheekrente percentage lager is dan wat men nu betaalt,
 • de huidige hypotheek gedeeltelijk aflossingsvrij is,
 • de (potentiële) klant wil gaan verbouwen.

hypotheek oversluiten

De kosten bij hypotheek oversluiten

Wegen de voordelen bij hypotheek oversluiten op tegen de nadelen? Die afweging zal de hypotheekadviseur voor de klant maken. Daarom is het essentieel om rekening te houden met de kosten van hypotheek oversluiten. Deze oversluitkosten zijn overigens grotendeels fiscaal aftrekbaar. Ze bestaan uit:

 • afsluitkosten
 • boeterente
 • notariskosten
 • taxatiekosten
 • overige kosten (o.a. kosten voor de hypotheekadviseur).

Boeterente, belangrijke kostenpost bij hypotheek oversluiten

Als de financieel adviseur voor de klant een hypotheek oversluit, is de boeterente de vreemde eend in de bijt. De andere kosten gelden ook bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. De boeterente is in het bijzonder: ‘kosten hypotheek oversluiten’.

De boeterente is een vergoeding voor gederfde inkomsten van de huidige hypotheekverstrekker. Door deze ineens te betalen, is het fiscale voordeel het grootst. De boeterente is onder meer afhankelijk van de volgende factoren:

 • het bedrag van de hypothecaire lening
 • de resterende looptijd
 • de overeengekomen maximale boetevrije aflossing
 • het renteverschil tussen de huidige en de nieuwe hypotheek (in %).

Wijs je jouw klanten op de voordelen van hypotheek oversluiten?

De rente is op dit moment gunstig. Niet alleen de vraag naar hypotheekadviseurs neemt toe. Bij zo’n lage rente is ook het klimaat goed voor de markt van het hypotheek oversluiten. In deze combinatie liggen enorme kansen voor de beroepsgroep. Kansen die in sterkere mate benut kunnen worden.

Een hypotheek oversluiten levert de financieel of hypotheekadviseur extra inkomsten op. Nu de markt gunstig is, is een extra impuls in de voorlichting door een proactieve adviseur een prachtige vorm van klanten winnen en klantenbinding. Wijs je jouw klanten al op de voordelen van hypotheek oversluiten?

advies klant: oversluiten

Kosten/batenanalyse, bron van advies

De kosten/batenanalyse is de bron van je advies als hypotheekadviseur. Je klant plukt er de vruchten van. Maar zowel je orderportefeuille, als je financieel rendement zullen ook een deel van die vruchten zien.

Ook bij ‘hypotheek oversluiten’ werkt de kosten/batenanalyse door in de ontwikkeling van jouw carrière als hypotheekadviseur.

Je contract als adviseur oversluiten?

Misschien spreekt het je aan. Wellicht overweeg je nu om je dienstvaardigheid te vergroten. Mogelijk verruim je de komende tijd jouw inzet op het gebied van hypotheek oversluiten. Immers, nú is het de tijd daarvoor!

Een andere optie is, dat je nieuwe kansen zoekt in je dagelijkse praktijk als hypotheekadviseur. Dan kunnen wij zeggen, dat 2B Connected een ervaren, leidende matchmaker is tussen de adviseur en potentiële werkgevers. Kijk dan snel naar de vacatures, of stuur ons direct je cv.

Deel op:

Laat een reactie achter

Call Now Button