2Bconnected_logo

Wat zijn de verschillen tussen de ARMT en KRMT opleiding?

Met regelmaat wordt aan mij telefonisch de volgende vraag gesteld: ‘ik wil makelaar worden, heb een opleider uitgezocht en ben sinds kort met de KRMT opleiding begonnen maar ik snap er nu al helemaal niets meer van, kun jij het me misschien duidelijk uitleggen?’. 

Teleurstellingen.

Vaak komen die telefoontjes van mensen die bij een van de vastgoed opleiders elders een paar lessen van de basistheorie gevolgd hebben en die studie lastig blijken te kunnen combineren met, vaak nog héél andere, dagelijkse werkzaamheden. Ze wilden graag vakbekwaam makelaar worden en vertellen mij dan: “Daarom hebben we de adviezen om de KRMT-opleiding in te kopen opgevolgd. Maar nu begrijpen we er niets meer van want het blijkt ineens een hele lange weg te gaan terwijl we hebben begrepen dat we redelijk snel met de hele opleiding klaar zouden kunnen zijn!” Grote teleurstellingen dus, heel jammer.

Hoe zit het dan met die opleidingen?

Natuurlijk kan ik nu schrijven: “Kijk op de site van het examencentrum SVMNIVO wat er van je verwacht wordt en welke deelexamens je moet halen om zo aan een makelaars diploma te komen”. Maar in het teleurgestelde stadium heeft men nog maar nét vernomen dat er nog externe examens bij komen en heeft men al helemaal géén idee van de verschillende registers en bijbehorende opleidingen.

*uitleg en verheldering over makelaars opleidingen en bijbehorende termen* 

ARMT, ofwel de Assistent-Makelaar Wonen is een gecertificeerde makelaar bij de aan- en verkoop en de huur en verhuur van woningen binnen de particuliere huurwoningenmark.  Deze makelaars houden zich ook bezig met de  promotie-activiteiten van het kantoor, verrichten ondersteunende werkzaamheden bij taxaties, beheren het relatiebestand en assisteren bij het opstellen van een marketing- en/of pr-plan.

Begin met ARMT als je nog onbekend bent met de makelaardij!

Het is een enorme aanrader om met de ARMT opleiding te starten als je nog nooit in de makelaardij gewerkt hebt. Het ARMT diploma is hét diploma wat wél in enkele maanden (bij flink doorzettingsvermogen) te halen is, waar je goed mee aan de slag kunt in de makelaardij en van waaruit het zo enorm veel eenvoudiger wordt om verder te gaan met de opleiding Basis makelaar met daar achteraan nog de mogelijkheid voor KRMT-wonen. Een echte bikkel redt dit zelfs met een zelfstudie, dáár kan Francine je al bij helpen met haar ARMT-totaal-traject.

Basis makelaar, ofwel de gediplomeerd Vastgoeddeskundige is iemand die het diploma basistheorie makelaardij behaald heeft door het halen van 6 examens waaronder, 2 rechten, 2 bouwkunde, vastgoed economie en financiën en fiscaliteiten.

Bevalt het je goed als ARMT makelaar en functioneer je binnen het kantoorteam ook voldoende? Dan gebeurd het met regelmaat dat jouw werkgever je vervolgstudies vastgoeddeskundige en KRMT meefinanciert, dat scheelt je behoorlijke bedragen! En om je een tijdsidee te geven: Basis plús KRMT wonen behalen lukt sommige boekenwurmen in 12 maanden, anderen doen er 24 tot 30 maanden over. De zes certificaten die behaald moeten worden hebben een geldigheidsduur van 3 tot 5 jaar om samen het basisdiploma te vormen, dat zegt al voldoende .

KRMT makelaars. gaan ná het halen het diploma vastgoeddeskundige kiezen tussen onderstaande 3 specialisaties. Deze specialisaties zijn dus wéér aparte opleidingen die uit meerdere examens bestaan en na het behalen van 1 van die drie specialisaties mag je pas de beschermde titel KRMT gaan voeren.

  1. specialisatie wonen: het werkterrein van deze vakgroep is advisering op het gebied van vastgoed met een woonfunctie
  2. specialisatie bedrijven: het werkterrein van deze vakgroep is commercieel vastgoed, dus o.a. bedrijfspanden
  3. specialisatie landelijk: het werkterrein van deze vakgroep is de aan- en verkoop van agrarische bedrijven en landelijk vastgoed

De KRMT -wonen makelaar kan zich in dit register van het SVMNIVO laten inschrijven zodat consumenten de registratie kunnen checken.

Bron: Francine Verbiest

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn