Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Wat zijn de verschillen tussen NVM-makelaars en VBO-makelaars?

De bekendste brancheorganisaties voor makelaars zijn NVM en VBO, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee organisaties eigenlijk?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM)  is een belangenorganisatie voor ruim 4.200 aangesloten makelaars en taxateurs. De organisatie is opgericht in 1898 en is waarschijnlijk de bekendste belangenorganisatie voor makelaars en taxateurs. Alle makelaars van de NVM zijn geregistreerd in VastgoedCERT of NRVT; beide vooraanstaande kwaliteitsregisters die strenge eisen stellen aan kwaliteit en educatie.

Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO)

De Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO) is de een-na-grootste Nederlandse vereniging van makelaars en taxateurs, na de NVM. De organisatie bestaat sinds 1985. Er zijn volgens de eigen website ruim 1.100 makelaars en taxateurs bij aangesloten. Alle leden staan ingeschreven in de kwaliteitsregisters SCVM, VastgoedCert of NRVT en voldoen daarmee aan strikte criteria op het gebied van vakinhoudelijke kennis en expertise.

Belangrijkste verschillen tussen NVM en VBO

Allereerst zijn er natuurlijk een aantal overeenkomsten tussen NVM-makelaars en VBO-makelaars. Zo zijn makelaars van de NVM en VBO aangesloten bij dezelfde of vergelijkbare kwaliteitsregisters. Daarnaast werken beide organisaties steeds vaker samen om hun dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Hierdoor zijn de verschillen steeds minder groot en kunnen klanten van zowel NVM- als VBO-makelaars een vergelijkbare kwaliteit verwachten.

Het grootste verschil tussen de NVM en VBO zit hem in de omvang van de organisatie. De NVM heeft de meeste leden en is daarnaast de trotse eigenaar van woningwebsite Funda. Dit platform heeft in Nederland een monopolypositie en toonde in het verleden de huizen van NVM-makelaars bovenaan de zoekresultaten.

Inmiddels is dat laatste niet meer het geval, maar wel moeten VBO-makelaars nog altijd meer betalen dan hun NVM-collega’s voor het op Funda plaatsen van een woningadvertentie. Dat is een potentieel nadeel voor jou als verkoper, omdat een VBO-makelaar deze extra kosten mogelijk kan doorrekenen in zijn tarief.

Verschil tussen NVM en VBO bij een geschil

Wanneer je als consument een geschil of klacht hebt over het handelen van een NVM- of VBO-makelaar, is het gebruikelijk dat je hierover de makelaar eerst zelf schriftelijk aanspreekt. De NVM en VBO hanteren het standpunt dat klachten over een makelaar of diens kantoor in eerste instantie door de makelaar zelf dienen te worden opgelost. Als de consument er met de makelaar niet uitkomt, dan kan de consument de correspondentie vervolgens voorleggen aan de NVM of VBO.

Bij geschillen met een VBO makelaar kun je met een klacht naar de VBO geschillencommissie stappen. Bij geschillen met een NVM makelaar kun je een klacht indienen bij de NVM, maar daarna moet je gewoon naar de Rechtbank. Hierdoor kan een consument bij een geschil dus eenvoudiger procederen tegen de VBO makelaar.

 

Deel op:

Laat een reactie achter

Call Now Button