Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Wat zijn de verschillen tussen NVM-makelaars en VBO-makelaars?

De bekendste brancheorganisaties voor makelaars zijn NVM en VBO, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee organisaties eigenlijk?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM)  is een belangenorganisatie voor ruim 4.200 aangesloten makelaars en taxateurs. De organisatie is opgericht in 1898 en is waarschijnlijk de bekendste belangenorganisatie voor makelaars en taxateurs. Alle makelaars van de NVM zijn geregistreerd in VastgoedCERT of NRVT; beide vooraanstaande kwaliteitsregisters die strenge eisen stellen aan kwaliteit en educatie.

Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO)

De Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO) is de een-na-grootste Nederlandse vereniging van makelaars en taxateurs, na de NVM. De organisatie bestaat sinds 1985. Er zijn volgens de eigen website ruim 1.100 makelaars en taxateurs bij aangesloten. Alle leden staan ingeschreven in de kwaliteitsregisters SCVM, VastgoedCert of NRVT en voldoen daarmee aan strikte criteria op het gebied van vakinhoudelijke kennis en expertise.

Belangrijkste verschillen tussen NVM en VBO

Allereerst zijn er natuurlijk een aantal overeenkomsten tussen NVM-makelaars en VBO-makelaars. Zo zijn makelaars van de NVM en VBO aangesloten bij dezelfde of vergelijkbare kwaliteitsregisters. Daarnaast werken beide organisaties steeds vaker samen om hun dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Hierdoor zijn de verschillen steeds minder groot en kunnen klanten van zowel NVM- als VBO-makelaars een vergelijkbare kwaliteit verwachten.

Het grootste verschil tussen de NVM en VBO zit hem in de omvang van de organisatie. De NVM heeft de meeste leden en is daarnaast de trotse eigenaar van woningwebsite Funda. Dit platform heeft in Nederland een monopolypositie en toonde in het verleden de huizen van NVM-makelaars bovenaan de zoekresultaten.

Inmiddels is dat laatste niet meer het geval, maar wel moeten VBO-makelaars nog altijd meer betalen dan hun NVM-collega’s voor het op Funda plaatsen van een woningadvertentie. Dat is een potentieel nadeel voor jou als verkoper, omdat een VBO-makelaar deze extra kosten mogelijk kan doorrekenen in zijn tarief.

Daarnaast is een groot verschil dat bij de NVM het de aangesloten makelaar niet is toegestaan om zelf te handelen of risicodragend in projectontwikkeling te doen. Dit om de onafhankelijkheid te waarborgen. Dit is bij de VBO niet verboden.

 

 

Deel op:

2 reacties

 1. Herman Bouman schreef:

  Er kan nog een verschil gemaakt worden tussen de educatie van de makelaars en medewerkers

 2. Martin schreef:

  Wat een zeer kortzichtige berichtgeving! Laten we wel wezen, ondanks dat de VBO en NVM grote organisaties zijn wil dat nog steeds niet zeggen dat de leden van beide organisaties zich altijd houden aan de voorschriften of 100% integriteit bieden. Veel leden lappen de regels dan ook aan hun laars en doen zoals het hun uit komt. Ook de kosten berekenen ze volop door aan de cliëntele, zodat ook hier weinig onderscheid gemaakt kan worden.
  Het feit dat NVM makelaars niet mogen participeren in risicodragende projectontwikkeling of niet zelf mogen handelen is natuurlijk een lachertje; dit doen ze dan gewoon op privé naam of op naam van een derde!
  Al met al kun je als verkoper beter in een persoonlijk gesprek je mening vormen over de makelaar die tegenover je zit en proberen door onderzoek erachter te komen of dit een man/vrouw van zijn woord is en afspraken nakomt of niet. En dat hoeft ook niet eens een aangesloten makelaar van de VBO of NVM te zijn, dat kan net zo goed een onafhankelijke makelaar zijn die nergens bij een clubje aangesloten is.
  Zou deze onafhankelijke makelaar zijn zaken niet nakomen dan is zijn bedrijf ook geen lang leven beschoren.

Laat een reactie achter

Call Now Button