2Bconnected_logo

Wat zijn de verschillen tussen NVM-makelaars en VBO-makelaars?

De bekendste brancheorganisaties voor makelaars zijn NVM en VBO, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee organisaties eigenlijk?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM)

De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM)  is een belangenorganisatie voor ruim 4.200 aangesloten makelaars en taxateurs. De organisatie is opgericht in 1898 en is waarschijnlijk de bekendste belangenorganisatie voor makelaars en taxateurs. Alle makelaars van de NVM zijn geregistreerd in VastgoedCERT of NRVT; beide vooraanstaande kwaliteitsregisters die strenge eisen stellen aan kwaliteit en educatie.

Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (VBO)

VBO is de onafhankelijke brancheorganisatie van makelaars, taxateurs en verhuurbemiddelaars. Wij strijden voor een stabiele, eerlijke en transparante vastgoedmarkt. Daarom brengen we belanghebbenden en belangen in de markt bij elkaar. Omdat wij geloven dat die het beste functioneert als iedereen in openheid en gelijkwaardigheid samenwerkt. Zo sturen we met en voor onze 1.400 aangesloten professionals continu aan op verandering en verbetering. En daarom bieden we onze leden de kennis en tools waarmee ze hun klanten het best kunnen bedienen. Zodat iedereen profiteert van een goed functionerende woning- en vastgoedmarkt: Kopers en verkopers. Huurders en verhuurders. Projectontwikkelaars en overheden.

Belangrijkste verschillen tussen NVM en VBO

Allereerst zijn er natuurlijk een aantal overeenkomsten tussen NVM-makelaars en VBO-makelaars. Zo zijn makelaars van de NVM en VBO aangesloten bij dezelfde of vergelijkbare kwaliteitsregisters. Daarnaast werken beide organisaties steeds vaker samen om hun dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Hierdoor zijn de verschillen steeds minder groot en kunnen klanten van zowel NVM- als VBO-makelaars een vergelijkbare kwaliteit verwachten.

Het grootste verschil tussen de NVM en VBO zit hem in de omvang van de organisatie. De NVM heeft de meeste leden en is daarnaast de trotse eigenaar van woningwebsite Funda. Dit platform heeft in Nederland een monopolypositie en toonde in het verleden de huizen van NVM-makelaars bovenaan de zoekresultaten.

Inmiddels is dat laatste niet meer het geval, maar wel moeten VBO-makelaars nog altijd meer betalen dan hun NVM-collega’s voor het op Funda plaatsen van een woningadvertentie. Dat is een potentieel nadeel voor jou als verkoper, omdat een VBO-makelaar deze extra kosten mogelijk kan doorrekenen in zijn tarief.

Daarnaast is een groot verschil dat bij de NVM het de aangesloten makelaar niet is toegestaan om zelf te handelen of risicodragend in projectontwikkeling te doen. Dit om de onafhankelijkheid te waarborgen. Dit is bij de VBO niet verboden.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn