Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Zo ga je na de vakantie weer fris aan het werk

De vakantie is voorbij, de koffer uitgepakt en de wekker staat weer ingesteld. Dat betekent maar één ding: je moet weer aan het werk. Maar vaak gaat dat niet eenvoudig. Veel werknemers hebben namelijk moeite met die eerste werkdagen na de zomervakantie. Een leuke baan kan het verschil maken!

59 procent van de medewerkers ziet er tegenop om na de vakantie weer aan de slag te gaan. Een kwart van de werknemers heeft hierdoor zelfs moeite om van de vakantie genieten. Ruim een derde (34 procent) van de vakantiegangers zegt er tegenop te zien om weer aan het werk te gaan, maar geeft aan wel te kunnen genieten van de vakantie.

Werkstress tijdens de vakantie

De meeste werkstress tijdens de vakantie komt van onafgeronde zaken. Zorg daarom altijd voor een heldere overdracht naar je collega’s toe. Dat geeft niet alleen een professionele indruk, je maakt er vooral je hoofd mee vrij voor de vakantie. Ook een goede voorbereiding op het werk na de vakantie, kan je helpen tijdens de vakantie volledig te ontspannen. Houd een deel van jouw eerste werkdag vrij om je mailtjes te lezen en weer in de werksfeer te komen. Dat is in de meeste gevallen genoeg om de rest van de vakantie nergens meer over na te hoeven denken.

Een kwart van de respondenten zegt tijdens de vakantie geen last te hebben van werkstress. Voor hen is het geen probleem om tijdens de vakantie het werk los te laten. Voor zeven procent draagt het vooruitzicht om na de vakantie weer aan de slag te gaan juist bij aan het vakantieplezier. Eén op de tien werknemers zegt tijdens de vakantie af en toe door te werken

Het post-holiday-syndroom

Veel mensen hebben moeite met die eerste werkdagen na een relaxte periode van ultieme vrijheid. Er is zelfs een naam voor de dip na je vakantie: het post-holiday-syndroom / post holiday blues. Vaak ligt je brein op de eerste werkdag na de vakantie nog op het strand. Het kan aanvoelen als een flinke kater als je op deze dag moe, vergeetachtig en overrompeld achter je toetsenbord zit.

De symptomen van het post-holiday-syndroom duren gemiddeld een week. Dan zit je weer in het oude ritme. Houdt hij langer aan, neem de dip dan als een signaal en niet als een gegeven. Overweeg dan of je wel het goede doet en of het werk wel bij je past.

Weer fris aan het werk

Met een paar handige tips kan je een heel eind op weg geholpen worden om de positieve energie, die je tijdens je vakantie hebt opgedaan, langer vast te houden. Volg de onderstaande tips op voor een frisse start;

  1. Begin je eerste werkdag op een dinsdag of woensdag
  2. Kom de eerste dag rustig op gang
  3. Deel je vakantieverhalen met collega’s
  4. Denk aan de positieve aspecten van je werk
  5. Probeer niet gelijk alle onbeantwoorde mails te beantwoorden
  6. Stel prioriteiten en maak een to-do-list
  7. Gebruik je vrijgekomen creativiteit optimaal
  8. Denk aan je ritme
  9. Verlaat je werk op tijd de eerste werkdag
  10. Plan je volgende vakantie

Op zoek naar een nieuwe baan?

De meeste mensen raken na de vakantie even in een dipje, maar vinden al snel hun draai weer. Maar wat als de positieve energie echt niet meer terugkomt en je somberheid en vermoeidheid de overhand houden? In dat geval moet je deze gevoelens heel serieus nemen. Bekijk wat er op je werk mist en of daar een oplossing voor gevonden kan worden. Bespreek dit met je baas. Kijk eerlijk naar de situatie. Het kan zijn dat je tot de conclusie moet komen dat deze baan niet geschikt is voor jou en dat je uit moet gaan kijken naar iets anders.

Als jij klaar bent voor iets anders of een baan zoekt die beter bij je past, dan helpen wij je graag verder!

Deel op:

Laat een reactie achter

Call Now Button