Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Zoveel verdient een makelaar – Salarisonderzoek 2018

De drukte op de woningmarkt zorgt ervoor dat makelaarsbranche enorm in beweging is. De prijzen en de verkoopaantallen van huizen stijgen nog steeds en verwacht wordt dat deze curve zich in 2019 doorzet. De woningprijzen stijgen, maar hoe zit het anno 2018 met het salaris van een Nederlandse makelaar? 2B Connected heeft onderzoek gedaan naar het beloningsbeleid binnen de makelaardij sector. In deze blog bespreken we de resultaten op het gebied van salarisverschillen, maar ook voor welk bedrag een makelaar zou overstappen naar een ander kantoor en wat deze cijfers voor jou als makelaar kunnen betekenen.

Bekijk hier wat een Makelaar verdient in 2020, volgens het meest recente salarisonderzoek.

Het onderzoek

Het onderzoek van 2B Connected bestaat uit een vragenlijst die is ingevuld door 339 makelaars, actief in zowel woningmakelaardij als – in mindere mate – BOG. ‘Doel van het onderzoek is geweest om inzicht te krijgen in de verschillen in beloning die makelaars ontvangen voor hun diensten’, legt directeur Olof Raas uit. ‘We willen antwoord kunnen geven op de vraag wat de makelaar zelf nu precies belangrijk vindt binnen zijn werk. Dergelijk onderzoek is niet eerder uitgevoerd, dit is dus voor het eerst dat hier cijfers over naar voren komen.’ De functies van de 339 respondenten vind je hieronder.

De meeste respondenten bekleden de functie van KRMT Makelaar woningen en RMT Makelaar/Taxateur woningen

De onderzoeksresultaten

De resultaten van het onderzoek gaven onder andere inzicht in:

 • Het salaris van een makelaar;
 • De hoogte van een gemiddelde bonus;
 • Het aantal makelaars met een leaseauto;
 • Voor welk bedrag per maand een makelaar overstapt naar een andere werkgever;
 • Hoe een makelaar zijn kansen op de arbeidsmarkt ziet;

Het gemiddelde salaris bedraagt €3.494 per maand

Uit de resultaten van het onderzoek kan er geconcludeerd worden dat, gebaseerd op gemiddelden, een binnendienst medewerker het minst verdient (€2275 bruto maandsalaris). Een RMT makelaar verdient daarentegen het meest (€3670 bruto maandsalaris). De cijfers van de WOZ Taxateur, KRMT BOG en KRMT Makelaar landelijk vastgoed zijn hier niet in meegenomen wegens te weinig respondenten. Bekijk hieronder het complete overzicht van de salarissen in de makelaardij.

 

Functie Jaren in dienst  0 t/m 2 jaar 2 t/m 4 jaar 4 t/m 6 jaar 6 t/m 8 jaar 8 of meer Gemiddelde
Binnendienst €2.275 €2.563 €2.340 €2.225 €2.438 €2.368
ARMT woningen €2.582 €2.491 €2735 n.b. €3.480 €2.822
KRMT woningen €2.566 €2.967 €2.833 €2.964 €3.789 €3.024
KRMT BOG* €2.279 €3.500 n.b n.b €7.000 €4.260
KRMT landelijk vastgoed* n.b €3.300 n.b n.b €5.040 €4.170
RMT €3.158 €3.716 €3.067 €4.100 €4.309 €3.670
WOZ Taxateur* €3.025 n.b n.b n.b €4.957 €3.991
Register Taxateur €2.875 €3.625 €2.400 €3.500 €5.833 €3.647
Gemiddelde per jaar €2.680 €3.166 €2.675 €3.197 €4.606  
Gemiddelde salaris   3.494

* Deze cijfers geven slechts een indicatie, omdat er van dit beroep te weinig respondenten zijn geïnterviewd voor significantie.

50% ontvangt geen bonus of dertiende maand

Volgens Olof Raas is er een opvallende conclusie te trekken wat betreft de bonussen in makelaarsbranche:

‘Wij gingen er vooraf vanuit dat makelaars over het algemeen meer dan andere beroepsgroepen werken met bonussen en andere extra’s. Dit zie je namelijk veel binnen sales-achtige functies. Maar aan de hand van de cijfers kunnen we opmaken dat dit niet (meer) het geval is. Maar liefst 50% van de makelaars heeft “0” opgegeven bij de vraag naar een bonus of dertiende maand. Ik denk ook dat we de functie van makelaar in deze tijd meer met die van een intercedent moeten vergelijken dan met sales-functies. Als je dat doet en naar de gemiddelde salarissen kijkt, verdienen makelaars goed. Het gemiddelde salaris van een intercedent ligt zeker een paar honderd euro per maand lager.’

57% heeft een leaseauto tot zijn beschikking

De onderstaande grafiek geeft aan hoeveel procent van de makelaars een mobiliteitsbudget hebben.

Maar liefst 20% krijgt geen mobiliteitsbudget

Opvallend genoeg heeft 50% een leaseauto tot zijn beschikking waar ook privé in gereden mag worden. 6.7% heeft een leaseauto, maar mag hier niet privé in rijden. Wat het meest opvalt is dat 20% geen enkele vorm van kilometervergoeding krijgt.

78% overweegt te switchen van baan bij een salarisverhoging van €300,- of meer per maand

Ondanks dat makelaars in het algemeen tevreden zijn over hun salaris, blijkt de hoogte van het salaris de belangrijkste factor als het gaat om het overstappen naar een andere werkgever. De tweede meest genoemde reden is betere doorgroeimogelijkheden. Daarnaast wordt de kortere woon-werk afstand genoemd als derde reden.

17% van de makelaars in loondienst heeft de wens om uiteindelijk voor zichzelf te beginnen

Van alle respondenten zou 78% overwegen om over te stappen bij een verhoging van het salaris van €300 bruto per maand of meer. Olof Raas maakt zich zorgen over deze cijfers:

‘Dit zijn mogelijk best zorgwekkende cijfers voor werkgevers. Het geeft in elk geval stof tot nadenken: ga je als werkgever beknibbelen op het salaris van een topmakelaar die je in dienst hebt, die dus mogelijk naar de concurrent overstapt, óf kies je voor een verhoudingsgewijs kleine investering die je werknemer tevredener stemt?’

Voor Top makelaars die niet goed op hun plek zitten betekent het dat zij bij een overstap vaak uit meerdere werkgevers kunnen kiezen, en  als bonus ook een beter salaris kunnen bedingen.

Meer dan 75% is positief over zijn toekomstige arbeidspositie

Niet geheel onverwacht zijn makelaars behoorlijk positief over hun kansen in de arbeidsmarkt. Losstaand of dit een klassiek geval van kortetermijngeheugen of wensdenken is, is het in tijde van een booming woningmarkt wel de waarheid. Makelaars zijn onverminderd positief over hun eigen kansen op de markt.

Meer dan 75% is positief over de toekomstige positie in de arbeidsmarkt

De huidige huizenmarktcijfers zorgen er samen met de lage overstapdrempel voor het positivisme onder de makelaars.

Conclusie

De belangrijkste conclusies van het salarisonderzoek in de makelaarsbranche zijn dat:

 • Een makelaar in de eerste twee jaar een bruto salaris heeft van gemiddeld €2.680.
 • De helft van de makelaars geen bonussen ontvangt.
 • De helftvan de makelaars een leaseauto rijdt en deze ook privé mag gebruiken. Eén op de vijf krijgt geen enkele vorm van kilometervergoeding.
 • 47% het salaris het belangrijkste motief vindt om over te stappen naar een andere werkgever.
 • 78% denkt aan een overstap bij verhoging van het bruto salaris met €300 of meer.
 • 75% positief is over zijn toekomstige arbeidskansen.

Deel op:

8 reacties

 1. Henk S schreef:

  Hoi,

  Ik ben de makelaardij om deze reden ontvlucht. Geen fatsoenlijk salaris, geen lease auto, geen brandstofpas, ook niet in het buitenland. En geen normale werktijden.

  Heb ik nu allen wel bij een belegger cq beheerder. En bovenal een werkweek van 36 uur. 4×9 uur.

  Ik ben blij dat ik de makelaardij heb verlaten.

 2. Eindelijk eens transparantie in de loonstructuur van de makelaardij. Olof dit doe je goed!

 3. Judith Wolbert schreef:

  In de makelaardij nemen de meeste medewerkers/makelaars niet deel aan een pensioenregeling. Had daarom naast auto en 13e maand/bonus ook een kopje Pensioen verwacht.
  Wat is een redelijk salarisbedrag om dat niet bestaande pensioen te compenseren, zodat men zelf een pensioen op kan bouwen.

 4. Harrie van Beers schreef:

  Niet vreemd dat de makelaar van de toekomst een hele andere zal zijn dan een makelaar in loondienst van een kantoor. Wij geloven in het broker-agentmodel.Meer opdrachten, grootschalige makelaarskantoren, optimaal verdienmodel, sterk netwerk, delen van kosten en minder ondernemersrisico!

 5. Jo-anne schreef:

  De tabel hierboven met salarissen klopt bij 4-6 jaar in dienst. Wat zijn de juiste salarissen?

  • oraas schreef:

   Beste Jo-Anne,

   Deze cijfers komen voort uit het onderzoek wat wij hebben uitgevoerd en is een gemiddelde van alle reacties die we binnen hebben gekregen. Natuurlijk komt daar ook bij kijken dat de salarissen verschillen per regio en makelaardij en in dit tabel zijn alle regio’s samen meegenomen tot een gemiddelde cijfer.

Laat een reactie achter

Call Now Button