2Bconnected_logo

Vacature makelaar? Wat je kunt verwachten bij het solliciteren

Als makelaar bemiddel je bij de koop of huur van huizen, kantoren of ander onroerend goed. Je regelt de bezichtigingen en handelt de administratie af. Contracten en koopafspraken maken een belangrijk deel uit van je arsenaal. De makelaar is de belangrijkste tussenschakel tussen koper en verkoper of huurder en verhuurder. Alle operationele zaken bij de verkoop of verhuur worden geregeld door de makelaar. Dat wil zeggen, tot de daadwerkelijke overdracht, wat weer administratief uitgevoerd wordt door de notaris. De klant betaalt het makelaarskantoor een standaard overeengekomen percentage, het zogenaamde courtage. Normaal gesproken ligt dit percentage tussen de 1% en 2%, maar dit kan per branche verschillen. Een nieuw opkomend verdienmodel voor makelaars is het vaste tarief. De verkopende klant betaalt dan een vast bedrag, ongeacht de prijs van verkoop of verhuur. Dit kan soms zelfs deels op ‘no cure no pay’-basis worden afgesloten.

Benodigde persoonlijke kwaliteiten

Als makelaar is het belangrijk dat je je kunt verplaatsen in de wensen van de klant. Mensenkennis is daarbij dus zeer belangrijk. Je dient te beschikken over de volgende eigenschappen:
 • Zelfstandig
 • Representatief
 • Stressbestendig
 • Commercieel ingesteld en bekwaam in onderhandelingstechnieken
 • Proactief
 • Social media
 • Kennis en beheersing van de Nederlandse (en soms Engelse) taal
In het vak van makelaardij staat de klant in het middelpunt. Alles draait om hem of haar. Dus in iedere functieomschrijving voor makelaars zal een prettige omgang met mensen vereist zijn. Mensenkennis is een pré. makelaars vacatures

Moderne makelaardij

Het beroep verandert…

Platformen voor doe-het-zelf makelaars

Voor makelaars is de markt en de operatie sterk veranderd sinds de komst van het internet. Platformen zoals Funda.nl en Jaap.nl bieden consumenten direct te mogelijkheid te reageren op een woning of pand, hetgeen de werkzaamheden van een makelaar over zou kunnen slaan.

Middle man

Toch is een makelaar in veel gevallen nog een gewenste middel man. Vooral bij stevige onderhandelingen kan een consument er goed aan doen een makelaar in te schakelen. Een bijkomend voordeel van een makelaar is zijn kennis van de markt. De makelaar weet vergelijkbare huizen en panden, mocht een onderhandeling vast dreigen te lopen.

Combinaties

Het aantal platformen waarbij de consument of verkoper het geheel zelf moet doen groeit nog steeds. De moderne makelaar biedt de verkopende partij ook veel mogelijkheden taken van de traditionele makelaar zelf te doen. Denk aan het plaatsen van foto’s op de website, teksten of adverteren. Op deze manier kan een klant kosten besparen en kan de makelaar een groter bestand  van huizen of panden presenteren. Vooral op de woningmarkt voor starters is het tegenwoordig standaard dat verkopers zoveel mogelijk zelf doen. Echter, de zakelijke markt is sterk afhankelijk van makelaars. Bij bedrijfspanden, kavels of agrarische grond is het zeer ongebruikelijk géén makelaar in te schakelen.

Reageren op een vacature makelaar?

Als je solliciteert op een vacature makelaar kun je een aantal dingen verwachten:
 • Goede primaire (salaris) en secundaire arbeidsvoorwaarden
 • Vrijheid
 • Opleidingen en trainingen worden gedurende de loopbaan aangeboden, al dan niet betaald
 • Bekijk onze makelaardij vacatures op https://2bconnected.org/vacature/?branche=makelaardij&functie=&regio=

Vergelijkbare vacatures

Bekijk ook meer info over:

Op zoek naar een vacature makelaar?

Kijk snel bij onze vacatures. Heb je vragen? Bel gerust voor een vrijblijvend advies.