2Bconnected_logo

Funda Index ziet lichte stijging koopvertrouwen

Woningzoekers zijn 2022 ingegaan met een iets gestegen koopvertrouwen. Dat blijkt uit de Funda Index over het vierde kwartaal van 2021. Deze trend is in september 2021 ingezet en zette zich gedurende het laatste kwartaal door. Daar staat tegenover dat de koopintentie onder woningzoekers op het laagste punt staat sinds het begin van de metingen in juli 2020.

Aan de verkoperskant laat het vertrouwen juist een lichte daling zien, die in de toekomst waarschijnlijk ook doorzet. Het aantal mensen dat voor over zes maanden een gunstige markt voor verkopers verwacht, is 15% lager dan dat voor eind 2021. Meer mensen verwachten dus in de loop van 2022 onaantrekkelijker verkoopprijzen en hogere rentes, aldus de Funda Index, die is gebaseerd op gedragsanalyse en maandelijks onderzoek onder de bezoekers van huizenplatform Funda.

Opmerkelijk

Joost Dop, CEO Funda: “Aan de koperskant lijkt er naar de toekomst toe meer optimisme te ontstaan. Voor het eerst sinds de start van onze metingen zien we een voorzichtige stijging in het koopvertrouwen. Maar relatief gezien blijft dat nog extreem laag: 92% van de consumenten vindt de huidige markt ongunstig voor het kopen van een woning.

“En dat is ook logisch: de huizenprijzen zijn weer gestegen en er lijkt, zoals de banken voorspellen, niet snel een omslag in de krapte op de woningmarkt te komen. Dat de koopintentie verder wegzakt, is dus niet vreemd. Op ons platform zien wij dat minder consumenten actief op zoek zijn naar een woning en minder contact met makelaars opnemen. Dat er iets van groei in koopvertrouwen te zien is, is daarom wel opmerkelijk.”

Verkoopvertrouwen wordt lager

Consumenten blijven dus eensgezind in hun standpunt dat de markt op dit moment ongunstig is voor het kopen van een huis. Het vierde kwartaal kenmerkt zich vanwege de decembermaand altijd door een seizoensdip, maar deze was in 2021 groter dan voorgaande jaren. Overigens is de intentie om te verkopen juist gestegen.

Opvallend is wel dat de groep consumenten die denkt dat de markt over een half jaar gunstig is voor verkopers, kleiner wordt. Het verkoopvertrouwen voor over zes maanden ligt 15% lager dan het vertrouwen voor eind 2021. Waar in het vierde kwartaal van vorig jaar nog 78% een lage rente verwacht, is dat voor over zes maanden nog 56%. En de groep die aantrekkelijke verkoopprijzen verwacht, daalt van 68% naar 55%. Ook verwacht men over zes maanden een minder gunstige economische situatie.

Bron: Funda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn