2Bconnected_logo

ING vult stroppenpot voor betalingsproblemen hypotheek

ING houdt er rekening mee dat meer klanten hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De bank heeft om dat risico op te vangen € 346 miljoen extra in de ‘stroppenpot’ gestort. Dat is het hoogste bedrag dat de bank in ruim een jaar apart zette.

Door de hoge inflatie zijn hypotheekklanten meer geld kwijt aan energie en voedsel en hebben sommige mensen te weinig geld om de hypotheek te kunnen betalen, denkt de bank.

Meer betalen voor dezelfde producten

Op dit moment zijn er nog niet meer klanten met een ING-hypotheek die betalingsproblemen hebben, maar de bank verwacht dat die er wel gaan komen. “Consumenten moeten meer betalen voor dezelfde producten. Klanten die al in de problemen zitten, kunnen daar last van krijgen. Daarom hebben we extra geld in de stroppenpot gestopt”, zegt ING-topman Steven van Rijswijk, tegen de NOS.

De inflatie liep in januari volgens voorlopige cijfers van het CBS op naar 7,6% in Nederland. Dat is de hoogste inflatie in decennia.

Drukke januarimaand hypotheekmarkt

Het aantal hypotheekaanvragen is ook in de eerste maand van het nieuwe jaar gestegen. In totaal werden in januari bijna 55 duizend aanvragen gedaan. Dat is 38% hoger dan dezelfde maand vorig jaar en de drukste maand januari van de afgelopen jaren, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Tekst gaat verder onder de grafiek

Bron: HDN

De extreme stijging in het aantal hypotheekaanvragen komt bijna volledig voor rekening van de oversluiters en mensen die een tweede hypotheek afsluiten (niet kopersmarkt). Het aantal hypotheekaanvragen op de kopersmarkt steeg ten opzichte van vorig jaar licht, met 2%. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vier jaar is het aantal hypotheekaanvragen op de kopersmarkt met 3% gedaald.

HDN denkt dat de toename van het aantal aanvragen mede veroorzaakt wordt door de stijging van de hypotheekrente. In januari is die na jaren van daling een aantal keer verhoogd.

Verduurzaming meefinancieren hypotheek

Ook het aantal mensen dat verduurzaming meefinanciert in een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is toegenomen. Dat signaleert NHG. Van de ruim 120.000 woningeigenaren die in 2021 een hypotheek met NHG afsloten, financierden ruim 26.000 verduurzamingsmaatregelen mee. Een mooie ontwikkeling, maar dit tempo moet nog omhoog, vindt NHG. Ongeveer 40% van de woningen met een NHG (1,2 miljoen) heeft namelijk nog steeds een energielabel D of lager.

Mensen die een hypotheek afsluiten of hun bestaande hypotheek oversluiten of verhogen, mogen verduurzamingsmaatregelen meefinancieren. Van de consumenten die in 2021 een nieuwe hypotheek met NHG afsloten, maakte ruim 21% gebruik van de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Een enorme stijging; in 2018 lag dit nog op 8%. Het zijn echter niet de mensen die een woning kopen, maar vooral de mensen die hun hypotheek verhogen of oversluiten, die extra leenden voor verduurzaming. In 2021 maakte bijna 46% hier gebruik van, tegenover 16% in 2018.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn