2Bconnected_logo

Snelste stijging hypotheekrente sinds 2008

De tweede week van februari kende de snelste stijging van de hypotheekrente sinds 2008. Bijna alle banken en andere hypotheekverstrekkers hebben deze week hun hypotheekrente verhoogd.

De gemiddelde hypotheekrente steeg van 1,58% op 4 februari naar 1,74% een week later. Zo’n stijging in een week tijd is sinds 2008 niet meer voorgekomen, aldus deze adviseur, meldt De Hypotheekshop.

De rentetarieven op de kapitaalmarkt, zoals bijvoorbeeld de rente op staatsobligaties, zijn de laatste tijd aan het stijgen. Dat wordt door het herstel van de economie, de hoge inflatie en het vooruitzicht dat centrale banken zoals de ECB en de Amerikaanse Federal Reserve hun stimuleringsmaatregelen gaan afbouwen.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Bron: De Hypotheekshop

Door die stijgende rentes komen de winstmarges voor hypotheekaanbieders onder druk te staan, aldus De Hypotheekshop. Met als gevolg dat geldverstrekkers deze week massaal de hypotheekrente verhoogden.

Oversluiten

De stijgende rente leidt ook tot een toename van het aantal hypotheekaanvragen. Veel mensen willen nu, voor de rente verder stijgt, hun hypotheek oversluiten met een vaste rente voor de komende tientallen jaren. Lag het landelijk gemiddelde de afgelopen jaren rond de 10.000 aanvragen per week, dit jaar zijn 13.000 tot 14.000 aanvragen tot dusver gebruikelijk. De Hypotheek verwachtte de week zelfs af te sluiten met meer dan 20.000 aanvragen.

Begin februari lag het gemiddelde hypotheekbedrag al ruim 10% hoger dan een jaar eerder. Historisch gezien is de rente met minder dan 2% echter nog steeds zeer laag. Tot tien jaar geleden was een rente van vier tot zes procent heel normaal.

Van Bruggen meldt hoogste stijging sinds 2010

Andere adviseurs melden vergelijkbare cijfers. Van Bruggen adviesgroep spreekt van de hoogste stijging sinds 2010. In de eerste zes weken van dit jaar ziet Van Bruggen ruim 35% meer hypotheekaanvragen dan in dezelfde periode in 2021. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning is nagenoeg gelijk aan vorig jaar.  Ook Van Bruggen stelt vast dat het aantal aanvragen voor oversluitingen bijna het dubbele is van vorig jaar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn