2Bconnected_logo

De kracht van een aankoopmakelaar

De huizenmarkt is weer volop in beweging, waarbij er na ruim 7 jaar van dalende woningprijzen nu weer sprake is van een verkopersmarkt met oplopende woningprijzen. Kopers moeten weer beter beslagen ten ijs komen en weten waar er woningen te koop staan, snel schakelen en toch niet een te hoge prijs betalen voor de aankoop. Hier ligt een kans voor de aankoopmakelaar.

Nieuwe tijden, nieuwe kansen.

Waar ligt de kracht van de aankoopmakelaar?
Met name in gebieden in Nederland waar de huizenmarkt alweer oververhit is, liggen er kansen voor de aankoopmakelaar. Potentiële kopers hebben behoefte aan onafhankelijk en degelijk advies. Hierbij kunnen ze natuurlijk niet vertrouwen op de verkopende makelaar. Ook moeten ze geholpen worden om de beide benen op de grond te houden. Potentiële kopers kunnen betoverd raken door een huis en de nadelen niet meer zien. De aankoopmakelaar zorgt ervoor dat ook de nadelen van het huis ingezien worden. Voor kopers is de neiging groot om iedere koopkans aan te grijpen. Vaak wordt bijvoorbeeld akkoord gegaan met het kopen zonder een voorbehoud voor de financiering. Dit is niet verstandig.

Switchen van verkopende makelaar naar aankoopmakelaar

Als aankoopmakelaar heb je er baat bij om ervaring te hebben als verkopende makelaar. Bij beide werkzaamheden zet je de klant centraal, maar je moet als aankoopmakelaar ook weten hoe het spelletje wordt gespeeld. Gelukkig hoef je hier niet perse een keuze in te maken. De meeste makelaars leggen de focus op verkoop, maar zijn ook in te schakelen als aankoopmakelaar.

Waar houdt de aankoopmakelaar zich mee bezig?

Het is meer dan alleen de beste koopsom eruit onderhandelen voor de kopers. De belangrijkste taken van de aankoopmakelaar zijn:
• Onderzoeken voor de potentiële kopers hoe het zit met juridische zaken, zoals erfdienstbaarheid en vergunningen
• Het maken van een inschatting van de waarde van het eventueel te kopen huis
• De kopers wijzen op bezwaren en nadelen van het aan te kopen pand. Ook gericht op de waardeontwikkeling van het huis zelf en de buurt waar het huis staat.
• Controleren of het huis volledig bij de woonwensen aansluit. Ook gericht op de toekomst.
• Onderhandelen over de koopsom

Het tarief van de aankoopmakelaar bedraagt vaak 1% van het aankoopbedrag.

De aankoopmakelaar heeft een extra toegevoegde waarde

In regio’s met een tekort aan betaalbare koophuizen hebben aankoopmakelaars nog een extra voordeel. Ze hebben eerder inzicht in huizen die nieuw in de verkoop komen. Via een aankoopmakelaar kunnen potentiële kopers al een huis bezichtigen voordat deze voor het grote publiek beschikbaar komt. Een voorsprong van één dag kan een groot verschil maken. Het gevolg is dat kopers in regio’s met een krapte steeds vaker een aankoopmakelaar inschakelen.

De aankoopmakelaar geeft mentale ondersteuning om voet bij stuk te houden. Betaalbare huizen zijn misschien schaars, maar dat is nog geen reden om teveel te bieden of om akkoord te gaan met onredelijke voorwaarden van de verkopers.

Juul Dijkhuis
Financieel blogger

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn