Terug naar boven
2Bconnected_logo
MENU

Hoe ziet de makelaardij er in 2020 uit?

Makelaars kijken vooruit

Hoe ziet de makelaardij er in 2020 uit? Makelaars zijn voor hun klanten bezig met de toekomst, met vooruitkijken. Het nieuwe huis of het nieuwe bedrijfspand is voor je klant immers de start van een nieuwe toekomst. En daar mag je als makelaar een aandeel in hebben.

De markt van de makelaardij is – parallel aan de huizenmarkt – constant in beweging. Dat zagen we bijvoorbeeld in de doorgaande groei tussen 1995 en 2007, gevolgd door een krimpsituatie sinds de crisis in 2008 begon. Sinds 2014 is er – door de lage hypotheekrente – weer een voorzichtige groei waarneembaar. Ziet de toekomst van de makelaardij er inderdaad florissant uit? Oftewel, als makelaar kijk je vooruit naar 2020 (en verder).

makelaars 2020

11 Trends bepalen de toekomst van de makelaardij

Uit  een onderzoek van de NVM komen 11 trends naar voren waar makelaars rekening mee moeten houden. Op de weg naar de toekomst in 2020 krijg je als makelaar (in willekeurige volgorde) te maken met:

 1. economische ontwikkeling
 2. integriteit en openheid
 3. puur zijn
 4. vorm en omvang van informatiestromen
 5. digitaal en virtueel
 6. duurzaamheid als standaard
 7. functie van gebouwen
 8. vruchtgebruik
 9. beperkte waardevastheid
 10. strengere eisen hypotheken en kredieten
 11. beperkte invloed van de overheid.

De economie en de toekomst van de makelaardij

De economische ontwikkeling is de meest belangrijke factor als het gaat om de toekomst van de makelaardij (en de wereld). Daar zal niemand van staan te kijken. Hoe zal dat de komende jaren – op weg naar 2020 – gaan verlopen?

De economische groei en de mate van beschikbaarheid van financiering zijn de pijlers, waarop het gebouw van de toekomst voor de makelaars wordt gebouwd. Naar verwachting zal de groei niet boven de 3% (per jaar) uitkomen. Wel lijkt er de komende jaren meer financiering beschikbaar te komen. Er is dus een zekere mate van hoop voor de toekomst, ook wat betreft het aantal makelaars.

makelaars en economische ontwikkeling

Integere makelaars en hun informatie

Makelaars moeten integer zijn om hun beroep goed uit te kunnen oefenen. Het her en der heersende imago van zakkenvullers kan alleen door integriteit en openheid worden weerlegd. De informatiestromen geven in het digitale tijdperk steeds meer openheid van zaken.

Als de makelaars dit op weg naar 2020 als kansen zien en benutten, ligt er een mooie toekomst voor hen. Puurheid, oprechtheid en integriteit zijn de pijlers om de omgeving op een goede manier van informatie te voorzien. Waarbij je als makelaar zowel de kwaliteit, als de kwantiteit van die informatie bewaakt.

Duurzaamheid en vruchtgebruik

Een andere belangrijke factor in de afgelopen decennia is het thema duurzaamheid. Voor de toekomst van de makelaardij zijn op weg naar 2020:

 • maatschappelijk verantwoord ondernemen, en
 • advies over duurzame materialen en energiebesparing

van zeer groot belang. Duurzaamheid is immers de norm in onze maatschappij.

In de toekomst leveren gebouwen steeds vaker energie op i.p.v. te verbruiken. Ook wordt de CO2 uitstoot in het verkeer beperkt, doordat meer vanuit huis gewerkt zal worden. Wat ook weer consequenties heeft voor de indeling en inrichting van woningen. Bovendien is niet langer het bezit, maar juist het vruchtgebruik bepalend voor de waardering van het onroerend goed. Oftewel, makelaars moeten een flinke slag maken om ook in de toekomst makelaardij uit te kunnen oefenen.

Financiën en de rol van de overheid

Gezien de economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren is de waardevastheid van het onroerend goed ernstig verzwakt. Dat lijkt misschien een open deur. Toch heeft het beslist invloed op het werk van makelaars, ook op weg naar 2020.

Voor banken en andere kredietverstrekkers gelden steeds strengere eisen. De overheid zal aan de andere kant een steeds beperktere rol spelen in de financiering van woningen en bedrijfspanden. Ook in de bouwregelgeving is flexibiliteit in sterkere mate aanwezig. Kortom, de toekomst van de makelaardij is aan verandering onderhevig.

toekomst makelaardij en fincanciering

Makelaars anno 2020

In 2020 zullen makelaars nog steeds op de onroerend goed markt hun rol spelen. Een rol van het bij elkaar brengen van kopers en verkopers. Maar het vak verandert inhoudelijk wel. Makelaars kennen hun vak, de markt èn hun klanten. Zij zijn er meesters in. Hun vakmanschap is meesterschap.

Kantoorhouders en zelfstandige makelaars werken samen aan de toekomst van de makelaardij. Dit kan zijn als

 • dorpsmakelaar,
 • buurtregisseur,
 • ketenregisseur,
 • woonconsulent,
 • niche makelaar,
 • specialist,
 • herbestemmingsmakelaar,
 • Het Nieuwe Werken makelaar, of
 • agrarisch bedrijfsadviseur.

Wat 2B Connected voor je kan betekenen

Wil jij je weg naar de toekomst van de makelaardij vinden? Dan is 2B Connected een betrouwbare partner. Als ervaren matchmaker in de makelaardij helpen wij je graag op weg. Kijk daarom snel naar de vacatures, of stuur ons direct je cv.

Deel op:

Laat een reactie achter

Call Now Button